Европа отбелязва Деня за защита на личните данни

906
Европа отбелязва Деня за защита на личните данни
Снимка: БГНЕС

На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни.

В навечерието на Деня за защита на личните данни заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, Вера Йоурова и комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс разпространиха следното изявление:

ЕК предлага по-строги препоръки за пътуване в ЕС

Европейската комисия втвърди тона във връзка с препоръките за пътуване в ЕС и между държавите от общността. Категорично не се препоръчв...

“Защитата на неприкосновеността на личния ни живот е част от ДНК-то на Европа: тазгодишният Ден за защита на личните данни, който ще се проведе на 28 януари, отбелязва 40-ата годишнина от Конвенция № 108 на Съвета на Европа — единственият международен договор относно неприкосновеността на личния живот. Днес европейските правила за защита на личните данни са се превърнали в златен стандарт и в модел, следван в много части на света.

Значението на наличието на ефикасен режим за защита на личните данни стана още по-ясно по време на пандемията, причинена от коронавируса. Новите цифрови решения, като приложенията за проследяване, могат да функционират само ако хората се чувстват добре защитени и уверени, че с данните им не се злоупотребява. Общият регламент относно защитата на данните представлява основата на подхода на Европа към цифровите технологии, който е съсредоточен върху човека. Той подкрепя гражданите и им дава повече права.

Свободното и безопасно движение на данни също е предварително условие за продължаването на държавните и стопанските дейности по време на пандемията. Защитата на неприкосновеността на личния живот и улесняването на движението на данни трябва да вървят ръка за ръка. Благодарение на новаторския си режим за защита на данните ЕС е в добра позиция да насърчава безопасното и надеждно движение на данни в световен мащаб. За тази цел Комисията ще засили сътрудничеството си с партньори със сходни възгледи на двустранно и многостранно равнище, като се базира на нарастващата тенденция към по-високи стандарти за защита на неприкосновеността на личния живот. С решението си относно Щита за личните данни в отношенията между ЕС и САЩ по делото Schrems II от юли 2020 г. Съдът потвърди, че при предаването на лични данни от Европа на държава извън нея тези данни трябва да продължат да бъдат защитавани. Това е ключов приоритет, по който ще работим с нашите колеги от новата американска администрация, за да гарантираме защитата на личните данни, предадени през Атлантика, при пълно спазване на решението на Съда. Също така сме много близо до приключване на преговорите относно адекватното ниво на защита с Южна Корея и също така участваме в диалози по същата тема с редица други международни партньори. Освен това подпомагаме активно работата на международни организации като ОИСР за разработване на световни стандарти и предпазни мерки за правителствен достъп до лични данни, което е от все по-голямо значение за движението на данни. Паралелно с това работим и с органите за защита на данните в Европа с цел стриктното спазване на правилата ни.

Строгите правила за защита на данните са част от решението за борба с пандемията. Те ще са ни от полза и с допълнителното ускоряване на прехода към основани на данни общества и икономики. Европейците могат да бъдат сигурни в следното: в ЕС вашите лични данни са единствено ваши.”

Брюксел: Говорим за удостоверения, а не за паспорти за ваксинирани срещу коронавирус

"Обсъждаме за какво да служат удостоверенията, издавани на ваксинираните срещу ковид, но не става дума за "паспорти", това определение ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа