Европа се подготвя за прекъсвания на мобилните мрежи заради енергийната криза

3261
Европа се подготвя за прекъсвания на мобилните мрежи заради енергийната криза
Снимка: pixabay

Тази зима мобилните телефони в Европа могат да спрат, ако прекъсването на електрозахранването доведе до изключване на части от мобилните мрежи в региона.

С разгарящата се енергийна война между ЕС и Русия вероятността от недостиг на електроенергия се увеличава. Във Франция положението се влошава от спирането на няколко атомни електроцентрали за профилактика.

Представители на телекомуникационната се опасяват, че тежката зима ще постави на изпитание телекомуникационната инфраструктура на Европа, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат да смекчат последиците.

Понастоящем в много европейски страни няма достатъчно резервни системи, които да се справят с широкомащабните прекъсвания на електрозахранването, заявиха четирима ръководители на телекомуникационни компании, цитирани от Reuters. Това от своя страна увеличава перспективата за прекъсване на мобилните телефони.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсванията на електрозахранването доведат до изтощаване на резервните батерии.

Русия: Черната металургия с рязък спад, продажбите на нови смартфони поставиха истински антирекорд

Производството на черната и стоманодобивната промишленост в Русия тази година може да падне с 20-30%, като основното намаление тепърва ...

В Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях са снабдени с резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да захранват мобилните антени.

Във Франция планът, представен от електроразпределителното дружество Enedis, включва потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа в най-лошия случай, твърдят двама запознати източници.

Общите прекъсвания на електрозахранването ще засегнат само някои части на страната на ротационен принцип. Основните услуги като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, казаха източниците.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, подразделение на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по въпроса през лятото, съобщиха френското правителство и източниците.

Френската федерация на телекомите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, изтъкна, че Enedis не е в състояние да освободи антените от прекъсване на електрозахранването. Enedis отказа да коментира съдържанието на разговорите, проведени с правителството по този въпрос.

Германия отлага спирането на две атомни централи

Германия ще запази две от трите атомни централи, които все още работят в страната, до април 2023 година. Това стана ясно след оявление ...

В изявление ot Enedis заявиha, че всички редовни клиенти са третирани на равни начала в случай на извънредни прекъсвания.

Тя заяви, че е в състояние да изолира участъци от мрежата, за да снабдява приоритетни клиенти, като болници, ключови промишлени инсталации и военни. А от местните власти зависи дали ще добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка на приоритетните клиенти. 

Телекомуникационните компании в Швеция и Германия също са изразили загриженост за потенциалния недостиг на електроенергия пред своите правителства, съобщиха няколко запознати източника.

Италианското телекомуникационно лоби заяви пред Reuters, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всяко прекъсване на електрозахранването или пестене на енергия и ще повдигне този въпрос пред новото правителство на Италия.

Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността от повреда на електронните компоненти, ако са подложени на внезапни прекъсвания, заяви в интервю ръководителят на лобито Масимо Сарми.

Все повече германски фирми се страхуват за съществуването си заради енергийната криза, сочи проучване

Повечето германски малки и средни предприятия се борят да оцелеят в условията на енергийна криза. Това показва ново проучване, оповесте...

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат последиците от спирането на тока, съобщиха трима запознати източници. И двете компании отказаха коментар.

Телекомуникационните оператори трябва да преразгледат мрежите си и да модернизират оборудването си, като се използват по-енергоефективни дизайни, заявиха четиримата ръководители на телекомуникационни компании.

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на трафика, правят кулите "спящи", когато не се използват, и изключват различни честотни ленти, казаха запознатите източници.

Телекомуникационните оператори също така работят с националните правителства, за да проверят дали са налице планове за поддържане на критични услуги, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Възможен е режим на тока във Франция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com