Европа впряга сили в улесняване на пътя към електромобили

2247
Европа впряга сили в улесняване на пътя към електромобили
Снимка: iStock

С нарастването на продажбите на електрически автомобили Европа започва да изгражда капацитет за производство на батерии на континента, но все още остава далеч от намаляването на зависимостта си от Азия. Китай, Япония и Южна Корея произвеждат повечето от акумулаторите за електрически автомобили в света.

В момента Европа разполага с проекти за изграждане на 38 гигафабрики с комбинирана годишна производителност от 1000 гигаватчаса (GWh) и прогнозни разходи от 40 милиарда евро (48 милиарда долара), според доклад от юни на неправителствената организация Transport&Environment. Това годишно снабдяване може да бъде достигнато до 2029-2030 г. и би било еквивалентно на производството на 16,7 милиона електрически автомобила на батерии, каза говорител на T&E пред АФП.

„Предвид чудовищното нарастване на търсенето, има основен залог за производителите да нарушат монопола на производителите на батерии“, каза Ерик Кирстетер, секторен анализатор в консултантската компания Roland Berger. "Те също така ще трябва да осигурят достъп до материали за електродите (анод и катод), които ще определят цената и наличността на батериите", добави той.

Daimler е готов да премине на електромобили, но има и проблеми

Германският автомобилен концерн Daimler е напълно готов за преминаване към електромобили, но има някои проблеми, които трябва да бъдат ...

В Швеция стартъпът Northvolt очаква да достигне годишно производство от 150 GWh в Европа до 2030 г., като един завод е в процес на изграждане в момента и два много по-големи са в проект. По-рано Northvolt заяви, че производственият капацитет ще достигне 32 GWh до 2024 г., или за достатъчно батерии за 600 000 електрически превозни средства годишно.

В друг доклад Transport&Environment заявява, че електрическите превозни средства на батерии могат да представляват всички нови продажби в 27-членния Европейски съюз до 2035 г. - ако политиците въведат по-строги цели за CO2 и силна подкрепа за инфраструктурата за зареждане на автомобили.

Автомобилните производители, които са под натиск да преминат от автомобили на изкопаеми горива, влагат пари в производството на батерии. Германският гигант Volkswagen е инвестирал в Northvolt, а също така планира да построи още пет завода за батерии. Stellantis, която притежава марки като Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge и Fiat, работи върху два свои собствени, а електрическият пионер Tesla иска да направи бъдещата си гигафабрика близо до Берлин една от най-големите в света с капацитет от 250 GWh до 2030 г.

Европейските правителства подкрепят проектите, защото искат континентът да запази основна роля в бъдещото производство на автомобили. Азиатските производители също инвестират в Европа, като китайската група AESC планира да работи с Toyota и Renault в заводи за батерии във Великобритания и Франция. Две южнокорейски компании, LG Chem и SKI, вече са отворили фабрики в Полша и Унгария, а китайската CATL изгражда такава в Германия.

Новите електромобили значително подобриха екологията в Европа

Продадените на територията на 21 държави от ЕС нови автомобили през 2020 година значително са подобрили екологичните показатели на конт...

През март заместник председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че континентът трябва да постигне стратегическа независимост в превърналия се в критичен сектор. Той иска европейските фабрики да покрият нуждите на региона до 2025 г. Това е висока цел, според Оливър Монтик, анализатор от Fitch Solutions. Монтик посочва 2040 г. като година за постигане на „изцяло затворена верига за доставки, при която по-голямата част от батерийните материали се извличат, рафинират, обработват и произвеждат в клетки на континента“.

Европа иска да изгради фабрики, които замърсяват по-малко отколкото в Азия или САЩ, а служителите на ЕС работят по стандарт, който да наложи критерии за това как се получават суровини и рециклират използваните батерии. За да разработи ново поколение батерии, които са по-малко зависими от литиево-йонната технология, доминирана от азиатските компании, Европейската комисия стартира програма за научни изследвания и развитие през януари, подкрепена с 2,9 милиарда евро. В европейските фабрики биха могли да работят 800 000 души, но трябва да бъдат обучени бързо. Заводите за батерии ще се нуждаят и от суровини. Очаква се търсенето на литий да скочи с 18 пъти до 2030 г., прогнозира Европейската комисия, а секторът вероятно ще се нуждае от пет пъти повече кобалт. Германия и Чехия разполагат със значителни запаси от литий, но Монтик съветва лидерите на ЕС да осигурят и доставки от надеждни партньори.

"Мисля за Австралия, Канада, Бразилия и Чили", каза той, "така че доставката да е малко вероятно да бъде застрашена поради нормални търговски ограничения, и/или поради политически причини."

Още: ЕС се готви да "убие" двигателя с вътрешно горене

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа