Европарламентът поиска санкции срещу "Лукойл"

3945
Европарламентът поиска санкции срещу "Лукойл"
Снимка: Lukoil

В навечерието на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев на 3 февруари Европейският парламент потвърди ангажимента си към членството на страната в блока и призова за още санкции срещу Русия.

Подчертавайки значението на това страните от ЕС да продължат да демонстрират единство пред лицето на руската агресия, евродепутатите призоваха с резолюция държавите членки да приемат десети пакет от санкции срещу Москва възможно най-скоро и непрекъснато и активно да предлагат нови сектори и лица, срещу които да бъдат насочени санкциите.

Урсула фон дер Лайен и 14 еврокомисари пристигнаха в Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е пристигнала в Киев с екип от комисари в четвъртък - ден преди ср...

От ЕП също така призовават за налагане на санкции на компании като "Лукойл" и "Росатом", които все още присъстват на пазарите на ЕС. Това може да засегне българската рафинерия на "Лукойл Нефтохим" в Бургас, която до края на 2024 г. разполага с дерогация да внася и преработва руски петрол. Само че не може да го изнася (нито продукти от него) в трети страни, с изключение на Украйна.

ОЩЕ: Politico: "Лукойл" успява да оцелее в Европа и най-вече в България - засега

Длъжностни лица, участващи в широк кръг от незаконни дейности, включително принудителни депортации и провеждане на фалшиви референдуми на окупираната украинска територия, също следва да бъдат санкционирани, гласи резолюцията на ЕП.

Иска се и пълно ембарго върху вноса на изкопаеми горива и уран от Русия в ЕС, както и за пълен отказ от използването на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море.

Текстът беше приет с 489 гласа "за", 36 гласа "против" и 49 гласа "въздържал се", съобщават от пресцентъра на Европарламента.

Киев: Путин планира голяма офанзива точно в деня, в който започна войната

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Русия подготвя голяма офанзива. Той предупреди, че тя може да започне на 24...

ОЩЕ: ЕС планира нови санкции срещу Русия за първата годишнина от инвазията й в Украйна

Резолюцията излага подробно и очакванията си от предстоящата среща на върха между политическите лидери на ЕС и Украйна. По отношение на перспективата за членство - текстът изисква от ЕС "да работи за започване на преговорите за присъединяване и да подкрепи пътна карта, очертаваща следващите стъпки, за да се даде възможност на Украйна да се присъедини към единния пазар на ЕС".

Като потвърждават ангажимента си за бъдещото членство на Украйна в ЕС след официалното подаване на молбата на страната на 28 февруари 2022 г., членовете на ЕП подчертават, че присъединяването е процес, основан на достойнства, включващ спазването на съответните процедури и изпълнението на свързаните с ЕС реформи и критерии за присъединяване.

Те също така приканват украинските власти да въведат съществени реформи за ефективно привеждане в съответствие с критериите за членство в ЕС във възможно най-кратък срок.

ОЩЕ: Украйна обяви кога най-късно иска да е член на ЕС, в блока не са съгласни

Служебният кабинет разреши износа в Украйна на продукти от руски нефт

Със свое решение, взето на 1 февруари, служебното правителство разреши износа на нефтопродукти за Украйна, а също така и износ на опред...

Преди дни украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна се надява да влезе в блока в период до 2 години. В ЕС обаче са скептични за този вариант. Страната вече получи статут на кандидат за член през юни 2022 г., но реалното присъединяване може да отнеме години, понякога дори над десетилетие.

ЕП настоятелно призова държавите членки на ЕС да увеличат и ускорят военната си помощ за Киев, по-специално предоставянето на оръжия, но също така и съществена политическа, икономическа, инфраструктурна, финансова и хуманитарна подкрепа.

Парламентът също така отправи призив към лидерите на предстоящата среща на върха ЕС-Украйна да дадат приоритет на всеобхватен пакет за възстановяване на страната. Този пакет трябва да бъде насочен към оказване на помощ, реконструкция и възстановяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Подкрепата би спомогнала допълнително за насърчаване на икономическия растеж в Украйна след войната.

Оценявайки нуждите за възстановяване, резолюцията повтаря и призива на ЕП за използване на замразените активи на Руската централна банка, както и на активите на руските олигарси, за финансиране на следвоенното възстановяване.

ОЩЕ: Източници от ЕС: Законът позволява замразени руски активи да отидат за Украйна

"Лукойл" мисли дали да съди Асен Василев по темата с горивото за Украйна

Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията ѝ в България или чрез други ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа