Европейците искат запазване на еврото

3661
Европейците искат запазване на еврото

Италианците, французите, германците и испанците изключват връщане на националните си валути, показва обществено допитване, осъществено миналата седмица. Те обаче са за излизане на Гърция от еврозоната в случай, че страната изпадне в неплатежоспособност, предаде БГНЕС.

Шансовете на Гърция да остане в еврозоната не са оптимални, показва изследването, осъществено от института Ifop-Fiducial, и публикувано вчера едновременно от вестниците "Журнал дьо Диманш", "А Бе Се", "Билд он Зонтаг" и "Кориере дела Сера". Голямото мнозинство от анкетираните в четирите страни считат, че мобилизираните средства за Гърция са "загубени", защото тя "никога няма да може да ги върне". Това мнение споделят най-вече французите (85%) и германците (84%). Докато жителите на другите две страни не са толкова категорични по този въпрос - 72% от испанците и само 65% от италианците са на същото мнение.

Въпреки всичко анкетираните са единодушни по един въпрос - Гърция представлява сериозна заплаха за еврозоната. Голямото мнозинство считат, че "ако гръцкият дълг не бъде спасен, трудностите за еврозоната ще нараснат опасно". В Испания и Италия, където рискът от разпространение на кризата е по-висок, така смятат съответно 90% и 88% от участниците в допитването спрямо 84% във Франция и 76% в Германия.

Оттук идва и заключението, че ако страната не може да намали дълга и дефицита си, ще трябва да бъде изключена от еврозоната. 78% от германците и 65% от французите са на това мнение. В Испания мненията са по-разделени - 51% подкрепят идеята, а 49% са против. Само италианците не са толкова строги. 51% от тях не искат Гърция да напуска еврозоната. Единствената позитивна точка - 44% от испанците и 56% от италианците смятат, че Европа може да помогне на гърците да излязат от кризата.

Анкетираните не са толкова радикални спрямо собственото си положение, тъй като малцинство от тях иска страната им да се откаже от еврото в полза на старата национална валута. Само един на всеки четирима испанци иска връщане на песетата. Същото е съотношението на французите, които желаят връщане на франка. 72% от италианците не искат връщане на лирата в портмонетата им. Само германците запазват голяма привързаност към старата си валута, като само 60% от тях се противопоставят на връщането на марката.

Редактор: Сияна Любомирова

Драхмата и драмата на съседите

На петата си година от рецесията гръцката икономика продължава да произвежда близо 10 пъти по-висок от българския БВП. Засега повече ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com