Европейската безработица е на половината от тази в Америка

1346
Европейската безработица е на половината от тази в Америка
Снимка: iStock

Коефициентът на безработица в ЕС нарасна до 6,6% през април от 6,4% през март, съобщи Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

Загубите на работни места не бяха разпределени равномерно във всички страни от ЕС. Коефициентът на безработица в Испания, който беше силно засегната от коронавируса, се увеличи до 14,8% от 14,2% предния месец, съобщава Си Ен Ен, цитирани от БГНЕС.

Световната банка: 60 милиона души ще са в крайна бедност заради коронавируса

Глобалната икономика е изправена пред "поразително големи" загуби, а усилията за възстановяване от пандемията са затруднени от недостиг...

Междувременно Германия поддържа равнището на безработица стабилно на 3,5%, според Евростат.

Все пак данните сочат, че Европа е успяла да удържи безработицата, докато се бори с най-тежката си икономическа криза от 30-те години на миналия век. Европейската комисия прогнозира, че БВП в 19-те страни, които използват еврото, ще се свие със 7,75% тази година , което е рекорд.

Икономистите отчасти признават широкото разчитане на работни програми със съкратено работно време, които насърчават компаниите да запазят служители, но намаляват работното им време. Тогава държавата субсидира част от заплащането им. В Германия например правителството покрива между 60% и 67% от заплащането за часовете без работа.

„Схемите за работа със съкратен работен ден са невероятно ефективни за ограничаване на първоначалното въздействие на икономическата криза,“ каза Берт Колийн, старши икономист по еврозоната в холандската банка ING.

Програмите от този тип отдавна са популярни в Европа, където е по-трудно да се наемат и уволняват работници и много служители са обхванати от колективни трудови договори. Те се използват по-рядко в Съединените щати, където безработицата достигна 14,7% през април.

Коронакризата удря жестоко и по бизнеса в най-големите икономики в света

Според данни на американската информационна агенция Bloomberg през първите четири месеца на 2020 година в САЩ са обявени 98 фалита фирм...

В края на април предприятията в Европейския съюз са подали приблизително 42 милиона заявления за подпомагане на работниците чрез работни програми със съкратено работно време, показва проучване на Европейския синдикален институт. Това е еквивалент на близо 27% от всички служители в ЕС.

Но икономистката на UBS Ана Титарева казва, че проучванията на пазара на труда може да не обхващат пълния размер на щетите за работниците в ЕС. Изследването изненадващо показва, че безработицата в Италия е спаднала до 6,3% от 8% през март.

„Изглежда, че някои хора, които са загубили работата си след въвеждането на ограниченията за мобилност, не се считат за безработни“, каза Титарева в бележка към изследване.

За да се счита за безработен за целите на проучването в ЕС, човек трябва активно да търси работа и да е готов да започне нова работа в рамките на следващите две седмици. Ограниченията в движението или текущите нужди за отглеждане на деца може да принудят хората да да задържат търсенето на работа, каза Титарева.

По-нататъшното развитие много зависи от продължителността и мащаба на икономическия спад. Европейските работни програми със съкратен работен ден работят добре само като временна мярка.

Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард: Икономиката на ЕС е по зле, отколкото си мислехме

Директорът на Европейската Централна банка Кристин Лагард предупреди в сряда, че „е много вероятно“ икономиката на еврозона...

"Тъй като вероятно възстановяването ще продължи доста дълго време, безработицата ще се увеличи значително, въпреки че работата за кратко време ще помогне на продукцията да се възстанови по-бързо, след като търсенето се върне", каза Колийн.

 

Всичко за рецесията следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа