Европейската централна банка: Да не се допуска рязко спиране на мерките за помощ в страните

2503
Европейската централна банка: Да не се допуска рязко спиране на мерките за помощ в страните
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската централна банка предупреди, че преждевременното оттегляне на държавната подкрепа за засегнатите от пандемията икономики в еврозоната може да провали възстановяването и да предизвика вълна от фалити.

"Рязкото" прекратяване на мерките може да "доведе до по-сериозно икономическо свиване, отколкото по време на първата вълна на пандемията", заяви ЕЦБ във втория си за годината доклад за финансова стабилност.

Правителствата на еврозоната са предприели безпрецедентни стъпки, за да защитят компаниите и работниците от последиците от пандемията, включително чрез гаранции за банкови заеми и мораториуми за изплащане, масивни краткосрочни работни схеми и помощи за бизнеса, засегнат от заключването. Въпреки скорошния оптимизъм относно ваксините за Covid-19, "предстои дълъг път", заяви в изявление вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос.

"Властите ще трябва да вземат трудни решения дали и как да разширят политическите мерки и в крайна сметка да се справят с дълга, който създават", каза той.

Ако фискалната подкрепа не се запази през цялата продължителност на кризата, фирмите, най-засегнати от ограниченията на социалното дистанциране, "могат да бъдат изправени пред сериозни проблеми с платежоспособността или по-трайно нарушаване на техните бизнес модели", дори когато други сектори на икономиката се възстановят, според доклада на ЕЦБ. Притесненията за множество фалити вече са високи поради нивата на дълга, направени от компаниите и домакинствата по време на първата вълна на пандемията.

По-рано председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че най-голямата й грижа е, че правителствата създават „ефект на скала“, като спират фискалната подкрепа, преди да започне пълноценно възстановяване. Въпреки че схемите за държавна подкрепа продължават да бъдат от съществено значение, те трябва да "останат насочени към свързаната с пандемията икономическа подкрепа и да избягват да пораждат опасения за устойчивост на дълга в средносрочен план", каза Де Гуиндос, предават АФП и БГНЕС.

ЕЦБ заяви, че нейният собствен пакет за стимулиране в пандемията, който включва схема за спешно изкупуване на облигации в размер на 1,35 трилиона евро, ще помогне за удължаването на кредитите, докато "фазата на кризата приключи".

В предишното издание на доклада си през май институцията, базирана във Франкфурт, заяви, че рискът от колапс на еврозоната може да се появи отново, тъй като публичният дълг в някои страни експлодира, в опитите да се справят с коронавирусния шок. По това време Лагард заяви, че "не е прекалено загрижена" и рискът вече не се споменава в последния доклад, въпреки че лидерите на ЕС все още спорят за плана за възстановяване от 750 милиарда евро, договорен през юли. Миналата седмица Лагард призова фондът на ЕС от следващото поколение да стане достъпен "незабавно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com