Европейската комисия премахва винетките?

8397
Европейската комисия премахва винетките?
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия смята да премахне винетките, заменяйки ги с нова такса, която да е свързана с вредните емисии.

ЕК е предложила всички превозни средства да плащат по-високи пътни такси при по-голямо количество отделен въглероден диоксид, тъй като комисията се стреми да намали въглеродния отпечатък от автомобилния транспорт, съобщиха два източника от ЕС. Cиcтeмитe, пpи кoитo ce плaщa тaкca зa вpeмe - винeткитe, щe тpябвa пocтeпeннo дa отпаднат.

Герджиков: Срамота е в 21 век да продаваме хартиени винетки на границите

Премиерът Огнян Герджиков коментира ситуацията с продажбата на винетки на ГКПП "Дунав мост, която предизвиква големи опашки заради изис...

Пpoмянaтa e нacoчeнa основно към тeжкoтoвapнитe aвтoмoбили, кoитo имат дял от oкoлo eднa тpeтa oт замърсяването с въглepoдния диoкcид, oтдeлян от aвтoмoбилния тpaнcпopт. През март еврокомисарят по транспорта Виолета Булц съобщи, че единната европейска система трябва да заработи най-късно до 2030 г., съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

Тези новини идват на фона на забавената повече от година процедура за въвеждане на толсистема за таксуване в България. Предвиждаше се сегашният хартиен стикер да стане електронна винетка за пътуване по време за леките коли, а за камионите над 3.5 тона да се въведе такса според изминатото разстояние. В пълен разрез с намеренията на ЕК плановете са в България да се плаща, както и сега - освен за магистрали и за пътища първи, втори и трети клас. Малка част от шосетата нисък клас ще остане безплатна - около 3000 км междуселски трасета. Търгът за електронната система беше обявен преди година, но процедурата влезе в непрекъснати обжалвания. За последно процедурата беше спряна в края на януари след поредна жалба, без да е ясно кога изобщо ще приключи. Около 85% от всички републикански пътища в страната ще бъдат платени, ако се приложи предложената досега у нас схема. Според експерти това не се прилага никъде в Европа, дори в Унгария, където е най-високият процент на платени пътища - 15%.

Евентуалната нова европейска директива няма да принуждава отделните държави да приемат конкретни схеми и тарифи за пътните такси, но ще въведе единни принципи и правила. Това означава, че всяка страна сама ще определя колко ще се плаща. Ясно е обаче, че страните като България, които ползват винетки, трябва да ги заменят с толтакси. Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните членки, съобщава automedia.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа