Европейски президенти за Деня на Европа: Нуждаем се от ЕС, олицетворяващ всички ни

2032
Европейски президенти за Деня на Европа: Нуждаем се от ЕС, олицетворяващ всички ни
Снимка: Getty Images/Guliver

В съвместно обръщение по повод 9-ти май - Денят на Европа президентите на 21 страни-членки на Европейския съюз (ЕС) поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа. Сред тях е и българският държавен глава Румен Радев.

"Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие", се посочва в съвместното им изявление. Заедно с българския държавен глава, към обръщението се присъединяват президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.

9 май - Ден на Победата, Ден на Европа

На 9 май 1945 г. фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия, с което официално се слага край на Втората ...

В изказването се посочва, че от създаването си до днес, ЕС продължава да е проект за мир и помирение. „Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите-членки“, заявяват президентите. Те отбелязват, че днес европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества.

„Ще трябва да разработим нови методи и нови решения. Въпреки че понякога ЕС може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия - ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите. Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа.

„Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора. Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес“, се посочва в обръщението. Нуждаем се от ЕС, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения", заявяват президентите от 21-те държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа