Европейски пробив и масови арести: Разбиха криптирана мрежа за съобщения, ползвана от престъпници

3576
Европейски пробив и масови арести: Разбиха криптирана мрежа за съобщения, ползвана от престъпници
Снимка: Getty Images/Guliver

Чрез дешифрирането на тайната комуникационна мрежа EncroChat, разследващите в Европа нанесоха голям удар срещу организираната престъпност. Общо бяха арестувани над 800 заподозрени, пише БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

Силите на реда трябваше да направят много неща - общо полицията в Холандия и Франция сложи ръка в реално време на над 100 милиона тайни съобщения между престъпници по целия свят според европейския съдебен орган "Евроджъст" в Хага. Беше обявено, че проникването в техническата инфраструктура на доставчика на шифровани кратки съобщения EncroChat "изпрати ударни вълни до банди за организирана престъпност в цяла Европа".

Великобритания с най-голямата акция в историята си срещу организираната престъпност

Полицията в Северна Ирландия извърши "значителен" брой арести и иззе стотици хиляди паунди при голяма акция във Великобритания срещу ор...

Според "Евроджъст", мрежата се използва почти изключително от организирана престъпност, включително наркодилъри и поръчки за убийства. Сега затворената услуга за кратки съобщения EncroChat имаше 60 000 потребители по целия свят, включително 10 000 само във Великобритания.

Повече от 800 ареста

Стана възможно предотвратяването на много престъпления, като трафик на наркотици, убийства, пране на пари, изнудване и отвличане, чрез разрушаване на комуникационната мрежа, заявиха служители на полицията и прокуратурата.

Според властите в Обединеното кралство, са арестувани 746 души, а са иззети около 60 милиона евро и 77 огнестрелни оръжия. Разследването доведе до повече от 100 ареста в Холандия. Освен това бяха конфискувани повече от 8 000 килограма кокаин, 1,2 тона кристален амфетамин и други наркотици. Там бяха открити 19 лаборатории за синтетични наркотици и бяха конфискувани десетки автоматични огнестрелни оръжия и почти 25 милиона евро в брой. Арестувани има и в Норвегия, Швеция и Испания.

Златна мина за разследващите

Анализ сочи преориентиране в методите и интересите на българската престъпност

Хората, които опитват да легализират спечелени по престъпен начин активи, са по-вредни и по-влиятелни в България, отколкото т.нар. клас...

"Сякаш седяхме на масата на престъпниците на живо", заяви Жанин ван ден Берг, ръководител на холандската полиция. "Възползвахме се от факта, че престъпниците сляпо се доверяват на криптираната комуникация и говорят свободно", добави колегата ѝ Анди Крааг.

Той сравнява прихваната информация със "златна мина" за разследващите. Едва на 13 юни потребителите на EncroChat разбрали, че са наблюдавани. Но беше "твърде късно, вече имахме достъп до милиони съобщения", каза Крааг.

Според правоохранителните органи, "90 до 100 процента" от всички потребители на EncroChat са били свързани с организираната престъпност. През 2020 г. в обръщение имаше около 50 000 криптирани телефона EncroChat, включително 12 000 в Холандия.

Телефони без микрофони, камери или USB връзки

Специализирайки се в продажбата на криптирани телефони на престъпни организации, EncroChat гарантира на своите клиенти "пълна анонимност". Оборудването можеше да се купи за около 1000 евро. Предлагаха се и абонаменти за 1500 евро, което обещаваше услуга, която е достъпна денонощно по целия свят. EncroChat "модифицира" Blackberry и телефони с Android, премахвайки микрофони, камери, GPS системи и USB портове. Криптиран софтуер за съобщения от доставчика позволява комуникацията чрез тези устройствата.

Разстреляха гръцки мафиот насред Атина (ВИДЕО)

Едно от известните имена в гръцкия престъпен свят Василис Стефанакос беше разстрелян показно в Атина, съобщава Нова телевизия. Стефана...

Според "Евроджъст", изтриването на всички съобщения на едно устройство е било възможно чрез въвеждане на специален ПИН код. Много функции са "очевидно разработени, за да позволят бързо изтриване на компрометиращи съобщения, например по време на арест", заявяват от "Евроджъст".

Вниманието на френските разследващи било привлечено за първи път от EncroChat, когато през 2017 г. те откриват често по време на свои операции подготвените телефони на доставчика по време на набези и разбраха, че EncroChat използва сървъри във Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа