Европейският парламент прие резолюция срещу Полша

9499
Европейският парламент прие резолюция срещу Полша
Снимка: iStock/Guliver

На пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент с мнозинство одобри резолюция, в която призова Европейската комисия и Съвета на ЕС незабавно да започнат съдебно производство за нарушаване от Полша на принципите на върховенството на европейското право. Настоява се и на Варшава да бъдат отказани средства от фондовете на ЕС за финансиране на националния план за възстановяване на икономиката след пандемията. Резолюцията беше подкрепена от 502 депутати, 153 гласуваха против, 16 се въздържаха.

„Конституционният съд на Полша няма юридическа сила и независимост и няма право да тълкува конституцията на страната. Европарламентът изисква парите на европейските данъкоплатци да не се дават на правителства, които грубо, целенасочено и систематично подкопават европейските ценности…Призоваваме Европейската комисия и Съветът на ЕС да действат като: инициират нарушения на процедурата в съда на ЕС, приложат разпоредбата за условен механизъм (финансиране на страните от фондовете на ЕС), отказват да одобрят полския национален план за икономическо възстановяване, лидерите на срещата на върха да обсъдят ситуацията в Полша и да приемат съвместна декларация в най-решителния смисъл", се казва в изявление след приемането на резолюцията.

Париж: Възможно е да се въведат санкции срещу Полша

Държавният секретар на Министерството на външните работи на Франция Клеман Боне не изключи възможността да бъдат въведени санкции срещу...

По-рано Конституционният съд на Полша потвърди превъзходството на Конституцията на републиката над законодателството на Европейския съюз на фона на няколко присъди на Съда на ЕС, които осъдиха действията на полските власти. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен препоръча да се проучи решението на Конституционния съд на Полша, за да предприеме допълнителни мерки. Както ръководителите на органите на ЕС, така и лидерите на отделни страни от ЕС вече изразиха критики към това решение на Варшава.

Днес дискусията за кризата на върховенството на закона в Полша вече се обсъжда от лидерите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел.

Страните от Западна и Северна Европа настояват за въвеждането на „условен механизъм“, който да гарантира, че държавите получатели на паневропейските фондове се придържат към ценностите и нормите на Европейския съюз и че ЕС има механизъм за спиране на такова финансиране в случай на отклонение от нормите. „Условният механизъм“ беше въведен на фона на дългогодишните разногласия в ЕС, главно поради действията на властите на Полша и Унгария, които са критикувани от западноевропейските страни за несъответствие на политиката с принципите на върховенството на законодателството на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа