Европейският парламент ратифицира споразумението за Brexit

2263
Европейският парламент ратифицира споразумението за Brexit
Снимка: iStock

Споразумението за Brexit беше прието със 621 гласа "за" и 49 гласа "въздържал се" от Европейския парламент. Сделката разчиства окончателното препятствията пред излизането на Великобритания от ЕС. След гласуването членовете на ЕП запяха в хор „Auld Lang Syne“, традиционна шотландска песен за сбогом. Евродепутатите обсъдиха за последен път днес въпроса с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Ето как премина дебатът, предшествал утвърждаването на споразумението.

Ръководителят на работната група на ЕП по въпроса с Великобритания Ги Верхофстад посочи, че днес няма да бъде възможно евродепутатите да предотвратят раздялата, независимо как гласуват. Той изрази тъга от днешните събития и отбеляза, че британският народ два пъти е проливал кръвта си за свободата на Европа. По неговите думи британското оттегляне е започнало с предоставянето на отстъпки за Лондон от европейското законодателство. "Брекзит е нашият провал", каза Верхофстад.

Макрон: Brexit е тъжен ден и урок за всички нас

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде "тъжен ден" и добави: „Това е уро...

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази благодарност за британския принос в ЕС. Тя пожела Европа и Великобритания да останат добри приятели, обединени в опазването на сигурността и на околната среда.

Групата на Европейската народна партия изрази тъга и определи решението на мнозинството от британските избиратели като голяма грешка. Тази група изрази надеждата следващите британски поколения да решат да се върнат в ЕС.

Социалистите и демократите заявиха, че днес е тъжен ден, настъпил заради надмощието на популистките лъжи. Ако британците решат да се върнат, обятията ни остават отворени, добавиха те.

Групата "Обнови Европа" също изрази съжаление за британското решение. Според тази политическа сила сега вече Европа няма да може да бъде обвинявана за британските неблагополучия.

Зелените посочиха, че ЕС невинаги предприема най-правилните ходове, но е възможност с общи сили да се постигне по-добро бъдеще. Никой няма да има интерес от това бъдещите отношения между ЕС и Лондон да не бъдат добри, добавиха от тази политическа сила.

И рибарите от ЕС напускат Острова

Законопроектът за рибарство във Великобритания ще прекрати безплатните риболовни права на ЕС в британски води. Това предвижда инициати...

Според групата "Идентичност и демокрация" раздялата между ЕС и Великобритания трябва да бъде приятелска, а споразумението за бъдещите отношения - "щедро". Групата на Европейските консерватори и реформатори добави, че от февруари ЕС губи добър наемател, но печели добър съсед.

Групата на Европейската обединена левица предупреди, че Великобритания може да не бъде последната страна, оттеглила се от ЕС. Големите дружества влияят на политиката и живота ни, трябва да се събудим и да сложим хората и планетата преди печалбите, Европа трябва да се промени, призоваха от тази политическа сила.

Малко преди дебата френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде "тъжен ден" и добави: "Това е урок за всички нас". В същото време той предупреди Лондон, че Франция няма да "се поддава на натиск или бързане" при преговорите за бъдещата търговска сделка.

Какво следва?

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне трябва да мине през последно гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

ЕС и Великобритания започват преговори на 3-ти март

Европейският съюз и Обединеното кралство ще започнат на 3-ти март официалните преговори за двустранните си отношения след излизането на...

Преходният период, който започва на 1 февруари, приключва през декември 2020 г. Всякакво споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде напълно приключено дотогава, за да може да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Преходният период може да бъде удължен още веднъж за период от една до две години, но решението трябва да бъде взето от Съвместния комитет на ЕС и Обединеното кралство преди 1 юли.

Европейският парламент ще трябва да одобри всякакво бъдещо споразумение относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Ако в такова споразумение се посочват споделени компетенции между ЕС и държавите членки, то тогава националните парламенти също трябва да го ратифицират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Литва: Нидерландия поставя Patriot на по границите ни с Русия, за да ни защити

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа