Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради Pussy Riot

2477
Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради Pussy Riot
Снимка: Gettyimages

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия заради тежките присъди, наложени на три от изпълнителките на пънк групата Pussy Riot във връзка с акцията им в храм "Христос Спасител" през 2012 година, както и заради нарушенията по време на съдебния процес против тях, съобщава Българският хелзинкски комитет (БХК). Жалбата беше № 38004/12. ЕСПЧ намира, че с наложените присъди и нарушенията в процеса срещу трите жалбоподателки, Русия е нарушила Член 3, Член 5 § 3, Член 6 §§ 1 и 3 (в) и Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ, Конвенцията).

Фактите

Нахлулите на терена по време на финала на Световното са от Pussy Riot (СНИМКИ, ВИДЕО)

Руската протестна група Pussy Riot пое отговорност за нахлуването на няколко души на терена на стадион "Лужники" в Москва по време на ф...

Жалбоподателките, Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич нееднократно са изразявали своите критики към режима на Владимир Путин чрез антиправителствени песни и представления, които организират на публични места, включително на Червения площад. Текстовете на песните им засягат както лично Путин, така и свързани с него институции и лица, включително службите за сигурност, православната църква и лично руският патриарх Кирил. С песните си Pussy Riot отправят и ярки послания срещу преследваните по политически причини и в подкрепа на феминизма и правата на ЛГБТИ общностите в Русия.

Заради публичните си изяви жалбоподателките са нееднократно арестувани и глобявани за организиране на неразрешени митинги и публични представления. Ключовото за делото събитие е опитът на жалбоподателките да организират такова представление в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва на 21 февруари 2012 година. Техният опит да изпеят песента "Богородице, прогони Путин" от олтара на храма трае едва 1 минута и 35 секунди, тъй като са бързо усмирени от охраната, а след това арестувани и обвинени в дръзко хулиганство, мотивирано от религиозна омраза.

Арестуваните са задържани под стража през цялото време на досъдебното производство като техните мерки за неотклонение са продължавани нееднократно, въпреки че първите две жалбоподателки имат малки деца, а втората е с влошено здраве. Междувременно, разследващите органи назначават три експертизи със задача въз основа на видеоматериала от протестната акция, качен в интернет, за да установят дали той съдържа подбуждане към религиозна омраза. Първите две експертизи отговарят категорично отрицателно на този въпрос. Трета експертиза, назначена след получаване на резултатите на първите две, стига до различно заключение. Според нея видеоматериалът представлява подбуждане на омраза към православните вярващи.

Съдебният процес срещу жалбоподателите се провежда при засилени мерки за сигурност. Те са държани в стъклено помещение ("аквариум") в съдебната зала с масирано присъствие на полицейски служители (до седем на брой). Комуникацията с техните адвокати по време на съдебния процес е била много трудна, а понякога невъзможна. Транспортирането от следствения арест до съда и обратно се извършва в препълнени специализирани автобуси, превозващи 30-40 задържани в течение на часове.

На 17 август 2012 година и трите жалбоподателки са осъдени от Хамовническия районен съд на по две години лишаване от свобода. Съдът приема, че със своите хулигански действия в храма те са оскърбили религиозните чувства на православните вярващи. Съдът основава присъдата си на експертното заключение и на голям брой свидетелски показания както на присъствали на представлението в храма, така и на такива, които са го гледали впоследствие в Интернет.

Освободиха Мария от "Пуси Райът"

Един от членовете на руската пънк група "Пуси райът" - Мария Альохина, е освободена от затвора, съобщи  адвокатът ѝ пред РИА Новос...

След обжалване, на 10 октомври 2012 година Московският градски съд потвърждава присъдите на първите две жалбоподателки и изменя присъдата на третата от ефективна в условна с двегодишен изпитателен срок. Впоследствие, в отделно производство достъпът до интернет сайта, на който са поместени не само песента, която е пята в храма "Христос Спасител", но и няколко други антиправителствени песни на Pussy Riot, е блокиран със съдебно решение на Замоскворецкия районен съд въз основа на федералния закон за борба с екстремизма.

Присъдата на ЕСПЧ

ЕСПЧ установи пет нарушения на Конвенцията. Основното от тях е нарушението на правото на изразяване на трите жалбоподателки по член 10 от ЕКПЧ заради тяхното осъждане по наказателен ред, свързано с представлението в храма "Христос Спасител". Съдът приема, че реакцията на властите на представлението е оправдана, но строгите наказания, които те са получили, са пресилени. Според ЕСПЧ, руската съдебна система не е изследвала дали поведението на певиците може да бъде изтълкувано и по друг начин, а не просто като подбуждащо към насилие, омраза или нетолерантност. ЕСПЧ отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна служба, не е довело до нараняване на никой от присъстващите в катедралния храм или до повреждане на църковно имущество. Съдът също така установява нарушение на член 10 от Конвенцията поради блокирането на достъпа до песните на Pussy Riot в интернет. Той намира, че Замоскворецкия районен съд се е доверил сляпо и безкритично на експертното заключение – което, наред с езиковия анализ, е съдържало и правна квалификация на материалите, – и не е определил точно кои части от видеата са проблематични и противоречащи на закона.

Нарушен е и член 3 от Конвенцията (забрана за нечовешко и унизително отнасяне) поради условията на транспортиране на жалбоподателките до съда и обратно, както и заради специфичните условия, в които те са били държани в съдебната зала (стъклено помещение, обградено от полицаи, което е имало сплашващ ефект върху подсъдимите).

Нарушен е и член 5 § 3 (гаранции срещу прекомерно задържане под стража), както и на член 6 § 1 и § 3 (в) (право на защита) от Конвенцията поради автоматичното продължаване на задържането под стража на жалбоподателките, обосновано основно с тежестта на техните престъпления, както и поради затрудненията в техния достъп до адвокатска защита, дължащ се на трудната комуникация с техните адвокати по време на съдебния процес.

Къде е Надежда от Pussy Riot?

Никой не знае къде се намира Надежда Толоконникова - едно от момичетата от руската пънк група на Пуси Райът, която, на 18 октомври подн...

Обезщетението за певиците, присъдено от ЕСПЧ, е 21 000 евро за причинени неимуществени вреди, както и 11 760 евро за разноски по делото. Правителството на Руската федерация има на разположение три месеца да обжалва пред голямата камара на ЕСПЧ. Ако не се възползва от тази възможност, решението на съда ще стане окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа