Европейските лидери единни за ваксинационните паспорти?

4328
Европейските лидери единни за ваксинационните паспорти?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските лидери са се обединили относно необходимостта от въвеждане на сертификат за ваксинация срещу коронавирус, но Блокът ще се нуждае от три месеца за подготовка. Това съобщи германският канцлер Меркел по време на пресконференцията си след края на първия ден от двудневната виртуалната среща на върха на ЕС, цитирана от Монитор.

Според канцлера такива сертификати първоначално ще бъдат разработени от всяка държава членка, като по-късно Европейската комисия ще ги направи единен документ. Това, заедно с допълнителна информация за гражданите, ще направи възможно пътуването в рамките на блока и би могло също така да позволи на гражданите на други държави да пристигнат в ЕС, отбеляза Меркел. В Германия вече е взето решение за издаване на сертификатите.

Меркел: Твърде рано е да има "преференциално" третиране на ваксинираните хора

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), че засега не подкрепя да се предоставя "преференциал...

Засега обаче общоевропейско решение няма. Но Испания и Гърция искат такива преди началото на тазгодишния летен туристически сезон.

Меркел по-рано коментира и съществуващия проблем с ваксините. "В момента има проблем с приемането на ваксината на AstraZeneca", призна Меркел. В интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Меркел призна, че ваксината е отхвърляна от тези, които имат опасения за ефективността и безопасността й след лоша публичност.

По думите й ваксината е надеждна, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия да се прилага върху хора на възраст до 65 г. Всички органи ни съобщиха, че можем да се доверим на тази ваксина. Докато има недостиг на ваксини, както е в момента, не можете да избирате каква ваксина да се поставя, подчерта канцлерът. Запитана дали доброволно би си поставила ваксината, Меркел отговори: "Аз съм на 66 г. и не принадлежа към препоръчаната група за AstraZeneca". Според Меркел ваксинирането срещу коронавирус най-вероятно ще се превърне в редовна практика в следващите години. Това ще се наложи заради новите щамове на вируса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха по-уклончиви по темата на общата си пресконференция, като обявиха за приоритет в момента доставката на ваксини. Те засегнаха и темата за сертификатите, като обаче настояха, че ще са нужни месеци първо за уточняване на формата и информацията за притежателите на паспортите, както и че по този въпрос трябва да се произнесе науката, а не политиката. За момента е ясно, че ограниченията за пътуване остават в сила. Но е ясно и, че бъдещият сертификат ще обхваща и хора с негативен PCR тест и че трябва да е електронен.

Шарл Мишел: През следващите седмици ще има трудности с доставките на ваксини

Председателят на Европейския съвет призна днес, че разпространението на ваксините срещу коронавирус в Европа може да се забави през сле...

По-рано стана ясно, че до три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет.

Още: Натискът в ЕС за ваксинационен паспорт заради коронавируса се засилва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа