Европол: Екстремисти използваха пандемията, за да разпространяват омраза

1015
Европол: Екстремисти използваха пандемията, за да разпространяват омраза
Снимка: iStock

Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да "разпространяват пропаганда на омразата и да подхранват недоверие в обществените институции" миналата година. Това заяви днес полицейската служба на Европейския съюз, цитирана от Асошиейтед прес.

В своя годишен доклад за тероризма в ЕС Европол изтъква, че пандемията и причинените от нея икономическа криза и социално напрежение са допринесли за поляризирането в обществото и са довели до възприемането на по-крайни възгледи. В доклада се споменава арестуването на мъж в Нидерландия, за когото се твърди, че призовавал за "граждански арести" на депутати и здравни работници. В документа се казва, че проявите на насилие от противници на ограничителните мерки, въведени от нидерландското правителство заради коронавируса, са включвали хвърляне на камъни и бомбички по сградата на градска община и нанасяне на щети на 19 обекта за тестване за коронавирус, пише 24 часа.

Ромите в България не се ваксинират срещу COVID-19, страх ги е, че ще ги чипират

Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу COVID-19, отчетоха здравните власи. А основната причина е дезинформацията, че ...

"Най-новият доклад на Европол за положението с тероризма в ЕС показва, че в годината на пандемията се е увеличила опасността от онлайн радикализацията. Най-яркият пример за това са онлайн проявите на десни екстремисти", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Той обсъди въпроса на среща в Лисабон с американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Европол е регистрирала миналата година 57 "неуспешни или осуетени терористични нападения" в шест държави от ЕС и 62 "терористични инцидента" във Великобритания. Положението е било сходно с това през 2019 г., когато са били отчетени 119 нападения, от които 64 във Великобритания. Броят на свързаните с тероризма арести в ЕС е намалял с една трета в сравнение с 2019 г. и е бил 449. При екстремистки нападения миналата година са били убити 21 души - деветима при атака на десен екстремист в Германия и 12 при шест нападения на ислямски екстремисти. Европол отбеляза, че всички джихадистки атаки са били извършени от нападатели, действали самостоятелно, въпреки че някои са имали контакти с терористични организации. Според доклада използването на експлозиви при терористични нападения е намаляло, вероятно заради наложените във връзка с коронавируса ограничения върху големите събирания на хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа