Европол с нов център за борба с финансовата и икономическата престъпност

2641
Европол с нов център за борба с финансовата и икономическата престъпност

Европейският съюз създаде звено от следователи заради очакваното нарастване на финансовите престъпления в икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, и измамите с държавни субсидии, предаде Ройтерс. Европейският център за финансови и икономически престъпления ще бъде под шапката на Европол и в него ще работят 65 анализатори, които ще събират и обменят информация.

"Последиците от пандемията от COVID-19 отслабиха икономиката ни и създадоха нови уязвими места, където може да се появи престъпност", каза шефката на Европол Катрин Де Бол.Центърът ще се фокусира върху борбата с прането на пари, измамите и корупцията, които обикновено нарастват по време на икономическа криза.

Европол: Престъпниците стават по-изобретателни заради коронавируса

Смяната на пътищата за контрабанда и злоупотребата с икономически уязвими лица са нов начин престъпниците да примамят потенциалните си ...

Според Европол сектори като строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство са най-податливи на попадане в ръцете на престъпни организации.

Субсидиите, раздавани по време на пандемията, "ще попаднат под прицела на престъпници, които целят да усвоят публичното финансиране". 

Анализаторите на Европол ще помогнат на властите на 27-те страни от ЕС да водят разследвания за евентуални финансови престъпления и да обменят информация.

Новият Европейски център за борба с финансовата и икономическата престъпност (EFECC) бе открит днес. Той ще засили оперативната подкрепа, предоставяна на държавите-членки и органите на ЕС в областта на борбата срещу финансовата и икономическата престъпност и ще насърчава системното използване на финансовите разследвания, пише в сайта на организацията. 

Икономическите и финансовите престъпления са изключително сложна и сериозна заплаха, която всяка година засяга милиони граждани на ЕС и хиляди компании. В прессъобщението на Европол се подчертава, че прането на пари и финансирането на престъпна дейност са двигател на организираната престъпност. Без тях престъпниците не биха могли да се възползват от незаконните печалби, които генерират, благодарение на извършвани на територията на ЕС различни тежки и организирани престъпни дейности.

Близо 300 ареста в международна акция на Европол срещу прането на пари

288 ареста в 31 държави, сред които и България, след петата по рода си акция срещу прането на пари. Международната операция е съвместна...

Според предишни доклади на Европол, 98,9% от печалбата от престъпна дейност не са конфискувани и остават на разположение на извършителите.

Пандемията COVID-19 в Европа показа ясно, че престъпниците бързо адаптират своите схеми към променящите се условия, като се възползват от страховете и уязвимостта на гражданите. Предложените от държавите икономически стимули за справяне с последиците от коронавирусната епидемия може да бъдат пренасочени от престъпни групировки с цел злоупотреба с публичното финансиране.

В публикувания от Европол стратегически доклад е направен преглед на най-често срещаните примери в областта на икономическата и финансовата престъпност, включително различни видове измами, производство и разпространение на фалшиви стоки, пране на пари и други.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа