Финландия затяга мерките срещу коронавируса

5922
Финландия затяга мерките срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Разпространението на новия коронавирус се ускорява във Финландия, заявиха здравни служители, поради което следващите седмици ще бъдат обявени нови мерки за ограничаване.

Според новите оценки честотата на възпроизвеждане на вируса се е повишила над 1 до между 1,1 и 1,4, каза на пресконференция в Хелзинки стратегическият директор на здравното министерство Лийза-Мария Войпио-Пулки.

Финландия връща ограниченията за редица страни

Правителството на Финландия въведе ограничения за пътуване на граждани в Австрия, Словения и Швейцария, съобщи държавната телевизия YLE...

"Ситуацията е изключително деликатна", каза Войпио-Пулки и добави, че "е започнал някакъв вид втори етап". "Дали можем да очакваме по-малка вълна или по-голяма вълна зависи от това как реагираме", каза тя.

Въпреки осезаемия ръст на случаите, Финландия все още има най-ниската честота на заболеваемост в Европа, като отчита два нови случая на 100 000 души през последните 14 дни. Досега са регистрирани 7512 инфекции с COVID-19 и 331 смъртни случаи в скандинавската страна от 5,5 млн. души, а през юни и началото на юли новите случаи са много малко.

Повечето от ограниченията за блокиране през пролетта са премахнати във Финландия, като са разрешени големи събирания на закрито и на открито, ресторантите и баровете се отварят като в нормална обстановка, а децата се връщат към преподаването в класната стая следващата седмица след летните ваканции.

Властите заявиха, че следващата седмица ще бъде публикувана "есенна пътна карта", която определя новите мерки, които трябва да бъдат въведени, ако вирусът продължи да се разпространява.

Финландия разрешава събития с над 500 души

От днес (01.08.20 г.) Финландия отменя препоръката към работодателите за дистанционна работа на служителите им, въведена поради пандеми...

Те могат да включват локализирани мерки за блокиране и за първи път препоръка да се носят маски за лице. Властите засега са против покривалата за лице, като твърдят, че няма достатъчно доказателства за тяхната ефективност.

Въпреки че увеличението на новите случаи все още е сравнително малко, новата фаза на вируса изглежда засяга много повече лицата на възраст под 30 години, отколкото през пролетта, когато е била най-разпространена сред по-възрастните хора, показват статистиките.

Отчасти това се дължи на това, че по-младите хора са прекарали повече време в социални отношения през лятото, заявиха служители.

Съседните Норвегия и Дания също имат проблем с новите случаи през последните седмици - но също като Финландия с ниски нива - с открити местни огнища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа