X
 
 

Фламандци предложиха на Тръмп да купи Валония за 1 евро

2717 2
photo of Фламандци предложиха на Тръмп да купи Валония за 1 евро
Снимка: iStock
Доналд Тръмп може и да получи отказ от Дания на предложението си да купи Гренландия, но американският президент може да бъде утешен от офертата на фламандски националисти да му продадат Валония за... 1 евро, предава Euronews.

Младежката организация на „Новия фламандски алианс“ (Н-ВА), Jong N-VA, предлага държавният глава на САЩ да вземе френско говорящия регион на Южна Белгия за само едно евро, предаде Агенция "Фокус".

Снимка, придружаваща туита, изобразява небостъргач „Тръмп Тауър“, извисена над валонския град Дюрбюи, имитирайки собствената снимка на Тръмп на една от неговите сгради в Гренландия.

Туитът вече предизвика ярост сред белгийските валонци, но председателят на младежкото крило на Н-ВА Лорънс Ванкрайнест каза пред Euronews, че това е било само шега.

„Това беше просто шега, насочена към младата фламандска публика…нищо повечe“, каза той.

„Искрено се надявам, че все още има място за някакъв хумор в политиката. Особено младите хора се нуждаят от това“, добави младежкият политически лидер.

Холандско говорящият регион на Белгия, Фландрия съставлява 68% от населението на страната и през последните години се наблюдава прилив на националистически и сепаратистки фламандски партии.

Н-ВА спечели 43 места в 150-местния парламент на Белгия на последните избори, а през август започна преговори с други фламандски партии за съставяне на правителство след месеци политическа безизходица.

Тръмп с леко дебелашка шега за Гренландия в Twitter (СНИМКА)

Американският президент Доналд Тръмп си направи шега с Гренландия, след като излезе информация, че САЩ искат да купят острова от Дания,...

Ванкрайнест каза, че туитът не е имал за цел да „затруднява съставянето на федералното правителство“ или „политическо изявление към правителствените преговори“. Той добави, че гневът от валонците е „доказателство, че всеки от нас живее в различна култура“.

Докато във Фландрия се наблюдава завой на дясно, Валония тръгна по другия път, с огромна подкрепа за леви партии в последните избори.

Резултатите подтикнаха лидера на N-VA Барт Де Уевер да коментира: „Разликата между Фландрия и Валония никога не е била толкова голяма“.

Разделението между фламандски и валонски партии обикновено води до дълги забавяния при формирането на коалиция в Белгия. През 2010 г. на партиите бяха необходими рекордните 535 дни, за да се споразумеят за компромис и да формират правителство.

Стив Детри, председател на младежкото крило на Реформаторското движение във Волуве-Сен-Ламберт, беше един от десетките критици на туита в сряда, като каза, че намира шегата за „груба“ и „глупава“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • патока Доналд 1 патока Доналд преди 1 месец Профил на трол?
    Кой ме хване той ме ПОДПИЧКВА...Ааа не мой тъй,ша си омешим капите!!!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    ДЕБИЛА Тръмпчо намира шегата за „груба“ и „глупава“.
    : 3 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...