Фон дер Лайен пред ООН: Нужно е „зелено“ икономическо възстановяване

1882
Фон дер Лайен пред ООН: Нужно е „зелено“ икономическо възстановяване
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че светът се нуждае от инициатива, която да свърже икономическото възстановяване с Целите за устойчиво развитие, за да направи планетата "по-приобщаваща и по-зелена от тази, която познаваме".

Целите за устойчиво развитие (Sustainable development Goals) са набор от цели, свързани с бъдещото международно развитие за периода 2016 – 2030 г, определени от Организацията на обединените нации(ООН).

Тя отправи призива си на форум на световните лидери, иницииран от организацията, посветен на финансовата реконструкция след приключването на пандемията от коронавирус. Мотото на срещата е „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“. Урсула Фон дер Лайен отбеляза, че икономиката трябва да бъде променена и да стане "по-гъвкава и устойчива".

По-рано по време на същото събитие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш представи план за облекчаване на дълга, който ще бъде предложен на страните с ниски и средни доходи, за да им помогне в борбата с икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

Той също така призова Международния валутен фонд да емитира т.нар. "Специални права на тираж" (SDR, безналична международна валута на МВФ), за да увеличи ликвидността на фона на кризата, причинена от COVID-19.

"Облекчаването на смазващия дълг не може да бъде ограничено до най-слабо развитите страни. Той трябва да бъде разширен до всички развиващи се страни и страни със среден доход, които искат дългова отсрочка, тъй като губят достъпа до финансовите пазари", заяви Гутериш на видеосреща на ООН на високо равнище относно икономическото въздействие от пандемията.

Дълъг път чака плана за спасяване на евроикономиката

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в сряда фонд за възстановяване след вируса в размер на 750 милиарда евро,...

Той добави, че около 60 милиона повече хора по целия свят могат да бъдат изтласкани в крайна бедност, тъй като кризата се задълбочава.

Подобен призив отправи и президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

На днешната видеоконференция на ООН Дейвид Малпас призова за по-дългосрочно облекчаване на дълговете на 77-те най-бедни страни в света и заяви, че много от тях ще се нуждаят от постоянно и значително намаляване на дълга, за да се справят с негативното въздействие на пандемията от коронавирус.

Той също така каза, че търговските кредитори трябва да участват в инициативата на страните от Г-20 за облекчаване на дълга при съпоставими условия и "да не използват облекченията на дълга от други".

Дейвид Малпас отхвърли призивите към Световната банка и други многостранни банки за развитие да замразят плащанията по дълга от най-бедните държави, като каза, че това би навредило на способността им да продължат да осигуряват финансиране за други страни-клиенти.

Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

България би могла да получи 11.7 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и кредити от Европейския съюз (ЕС) през следващите две го...

Във форума на световните лидери участва и президентът Румен Радев. "Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване". Това заяви президентът Румен Радев в изказването си. 

Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.

Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата, породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.

Вижте още:

Какво очаква ЕС след новия спасителен пакет?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа