Фон дер Лайен: Ще заобиколим Унгария и Полша, за да спасим Фонда за възстановяване

2507
Фон дер Лайен: Ще заобиколим Унгария и Полша, за да спасим Фонда за възстановяване
Снимка: Getty Images

Във видеообаждане председателят на Комисията заяви, че ще предложи фонд за 25-те държави, ако скоро няма напредък в преговорите с Варшава и Будапеща. Европейската комисия ще предприеме действия за стартиране на предложения от ЕС фонд за възстановяване на 750 милиарда евро без Унгария и Полша, ако няма пробив в задънената улица по бюджета на Европейския съвет през следващата седмица, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли, информираха двама служители в парламента.

Във видеоразговор със Сасоли Фон дер Лайен заяви, че иска да „спаси фонда за възстановяване“ и „да предложи засилено сътрудничество за 25-те държави членки“, каза един от двамата служители - добавяйки, че подобен ход би означавал, че Европейският парламент няма да гласува за одобряване на съответния седемгодишен бюджетен план на ЕС, който е наличен в момента, пише БГНЕС, позовавайки се на Майа де ла Бауме, Ханс фон ден Брухард, „Политико”. Предложеният фонд за възстановяване е част от по-голям финансов пакет от 1,8 трилиона евро, който включва и многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027. Будапеща и Варшава блокират приемането на финансовия пакет заради несъгласието си с механизъм, който да обвърже бюджетните плащания с критериите за върховенство на закона.

Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна през декември

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини сре...

Високопоставен служител на Комисията заяви, че алтернативни „решения“, включително засилено сътрудничество в рамките на законодателството на ЕС, могат да бъдат въведени „бързо“, ако Унгария и Полша запазят своето вето върху финансовите мерки. Но длъжностното лице не уточни кой подход планира да предприеме Комисията. „Не сме се спрели на окончателно становище по отношение на това с кое от тези решения трябва да продължим напред“, каза служителят, добавяйки, че „централният сценарий“ остава, и че противопоставянето може да бъде преодоляно на срещата на лидерите на ЕС, планирана в Брюксел на 10 и 11 декември.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи в понеделник, че има желание да направи някои отстъпки на Будапеща и Варшава, които обещаха да останат единни в противопоставянето си на настоящото предложение. Засиленото сътрудничество е специфичен процес, разрешен по силата на договорите на ЕС - група държави да се движат напред, ако всички 27 държави не могат да постигнат съгласие, а останалите страни имат право да се присъединят по-късно, ако решат. Друг вариант 25-те да заобиколят Унгария и Полша е да създадат фонд извън структурите на ЕС чрез междуправителствен договор.

При такъв сценарий „всяко заемане, което бихме предприели, за да финансираме националния си напредък, незабавно би увеличило нивата на дълга на държавите-членки, подкрепящи междуправителствените заеми, което би било много непривлекателно“, добави служител в Европарламента. Освен междуправителствен договор или засилено сътрудничество, „всъщност може да има и други решения“, според длъжностното лице. Създаването на фонд за възстановяване, в който участват 25 държави, може да повлияе на одобрението на МФР, каза служителят на Парламента. Ако МФР не бъде подписана преди края на годината, блокът ще премине към спешен бюджет.

Това би имало големи последици за разходите на ЕС, каза служител на Комисията, особено за кохезионната политика: „Считаме, че ще трябва да направим съкращения с 50-75%“. Длъжностното лице каза още, че в случай на извънреден бюджет клаузата за върховенство на закона все още ще се прилага.

Фон дер Лайен: Не отпускайте мерките твърде бързо, рискуваме трета вълна

Европейските държави не трябва да облекчават твърде бързо ограниченията срещу коронавируса, предупреди ръководителят на ЕС Урсула фон д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа