Фон дер Лайен: Укрепването на сухопътната граница между България и Турция не търпи отлагане

2572
Фон дер Лайен: Укрепването на сухопътната граница между България и Турция не търпи отлагане
Снимка: Getty images

Най-належащите проблеми в момента са на сухопътната граница между България и Турция. Можем да укрепим границата с възможности за управление. Можем също така да предоставим инфраструктура и оборудване, като дронове, радари и други средства за наблюдение, както направихме през последните години в Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем също така да увеличим присъствието на Фронтекс. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на днешната сесия на Европейския парламент по въпросите на реформата на правилата на ЕС за миграция и убежище, предаде БГНЕС.

Тя призова да се обърне спешно внимание и на ситуацията в Централното Средиземноморие. Миграционният натиск се е увеличил значително и твърде често трагично за сметка на човешкия живот. „Трябва да подкрепим нашите държави членки, както и нашите северноафрикански партньори в координирането на техния капацитет за търсене и спасяване.”

ЕК: Всяка страна отделно може да помогне на България за границата

Страните членки на Европейския съюз могат сами да финансират оградата по българо-турската граница. Това твърдят източници от Европейска...

"Гранична полиция": На границата с Турция разчитаме на живата сила, не на оградата

През 2022 г. Фронтекс съобщи за 330 000 незаконни преминавания на границата на ЕС. Това е с 64% повече в сравнение с предходната година и най-високата стойност от 2016 г. насам. Успоредно с това в целия Европейски съюз са постъпили 924 000 молби за убежище. Без съмнение е налице нарастващ натиск по външните граници на ЕС. Системите за убежище и приемане в държавите-членки са подложени на значително напрежение. Факт е, че по-голямата част от тези, които подават молби за убежище, не се нуждаят от закрила. Но процентът на върнатите лица е най-нисък - 22%., подчерта Фон дер Лайен.

„Миграцията е европейско предизвикателство, което трябва да бъде посрещнато с европейски отговор. На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще предложа на държавните и правителствените ръководители две отделни направления на работа: Едната е законодателният процес, а втората - оперативните действия, които можем да предприемем още сега”, подчерта тя.

Възпиращото съоръжение на границата край Елхово всъщност не спира никого, установи МВР

Фон дер Лайен: Необходимо е подобряване на границата между България и Турция

Необходимо е подобряване на външните граници на ЕС за овладяване на потока от незаконни мигранти. Това отбелязва председателят на Европ...

Относно законодателния процес: Най-добрият отговор, който можем да дадем, е да постигнем напредък по Новия пакт за миграцията и убежището. Постигнато е съгласие по синята карта на ЕС за привличане на висококвалифицирани кадри. Създадена е новата Агенция на ЕС за убежище. През декември беше постигнато политическо споразумение по три важни законодателни предложения. Започна обновяването на биометричната база данни – Евродак, и се очаква скоро да започнат преговорите за скрининг, допълни председателят на ЕК, като подчерта ключовата роля на Европейския парламент в този процес.

На 9-10 февруари в Брюксел ще се проведе среща на върха, но която държавните и правителствените ръководители ще се съсредоточат върху подобряването на конкурентоспособността на европейската икономика и миграционната политика, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com