Фон дер Лайен в Давос: ЕС стъпва по-уверено на световната сцена (ВИДЕО)

1339
Фон дер Лайен в Давос: ЕС стъпва по-уверено на световната сцена (ВИДЕО)
Снимка: Европейски парламент

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че ЕС ще поеме световната лидерска позиция в сектори като изменението на климата и защита на данните, за да стъпи по-уверено на световната сцена.

Изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, ръководителят на ЕК подчерта, че хората и нациите трябва да си сътрудничат, за да се справят с предизвикателства като изменението на климата, и че ЕС е готов да поеме ръководството.

"През следващото десетилетие ще бъде вложен европейски бюджет от1 трилион евро в инвестиции", за да се превърнем от икономика, основана на изкопаеми горива, в устойчива“, каза тя в речта си, цитирана от Евронюз.

Видео от речта си пред световните лидери в Давос публикува самата Фон дер Лайен в профила си в Twitter.

Председателят на ЕК повтори целта на ЕС да стане „първият климатично-неутрален континент“ до 2050 г.

"Европейската зелена сделка е нашата нова стратегия за растеж", каза тя и добави: "Европа има предимство за първи път. И ние ще го засилим."

Все пак тя отбеляза, че за справяне с проблема и гарантиране на защитата на европейските интереси, работници и предприятия, са необходими "условия на глобално ниво".

Давос 2020: Кои са пътищата за възстановяването на Земята?

Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните зони в света могат да осигурят до една трета от намаляването н...

"Ние ще ги предпазим от нелоялна конкуренция", подчерта тя, визирайки механизъм за регулиране на въглеродните граници.

„Ако се ангажирате с Европа, ще намерите надежден партньор, който работи за по-устойчив свят. Но ние искаме справедливост в замяна. Имаме много да предложим", продължи тя, позовавайки се на единния пазар.

Фон дер Лайен каза също, че Европа ще се трансформира в „икономика на данните“, възхвалявайки данните за „възобновяеми ресурси толкова, колкото слънцето и вятъра“, като възнегодува, че огромни количества от тях остават неизследвани.

„В тези данни има скрити съкровища и неизползвани възможности за бизнеса и обществото“, каза тя.

За да се коригира това, тя обяви, че ЕС ще създаде рамка, която да позволи използването на нелични данни, които европейските правителства, бизнеси и изследователи ще могат да изследват, за да стимулират „иновациите и да предложат нови решения на пазара“. Това, тя увери, ще стане, като се гарантира, че личните данни остават защитени.

Грета Тунберг в сблъсък с Доналд Тръмп в Давос. Вижте (ВИДЕО)

Словесен двубой между Грета Тунберг и Доналд Тръмп в Давос. Никой не е очаквал друго. В речите си двамата не назоваха имената си, но и ...

„За нас защитата на цифровата идентичност на човек е преобладаващ приоритет. Индивидът е на първо място - с права и контрол върху живота му. Независимо дали е във физическия или дигиталния свят - правата на гражданите трябва да бъдат защитени“, каза тя.

За фон дер Лайен политиките за климата и данните са необходими, за да се гарантира, че Европа ще „оформи своето бъдеще“.

„Но за да бъдем по-настоятелни на световната сцена, трябва да се засилим в някои области“, продължи тя, отбелязвайки, че събитията през последните десетилетия подчертават „важността на стабилното съседство“ с „Украйна до бреговете на Средиземноморието, от Западните Балкани до Сахел “.

Тя каза, че въпреки че Съюзът е "най-големият донор за сътрудничество за развитие", трябва да направи повече за управление на кризите в развитието си. Една от стратегиите, на които Фон дер Лайен се позова, е укрепването на силата на Съюза, чрез „надеждни военни способности“, които ще бъдат „допълващи НАТО“, но все пак различни.

"Твърдата сила винаги идва с дипломация и предотвратяване на конфликти; с помирение и реконструкция, което е нещо, което европейците добре знаят, защото ние сме преминали през това", добави Фон дер Лайен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа