Франция критикува Унгария за оградата срещу имигрантите

2969
Франция критикува Унгария за оградата срещу имигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгария е почти готова с оградата си по южната си граница, с което си навлече сериозни критики от останалите страни в Европейския съюз, информира bTV.

„Унгария не уважава общите европейски ценности, затова институциите в Брюксел трябва да проведат сериозен и дори строг разговор с Будапеща по въпроса с бежанците”, заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс.

Унгария готви мерки срещу бежанците от Косово

Унгарските власти предлагат спешни законодателни промени за спиране на бежанската вълна, която залива страната. Само за един ден местна...

Той поиска „твърдост” спрямо Унгария, която, според него, не „уважава общите ценности на Европа” като издигна ограда по границата си със Сърбия. За него трябва Унгария трябва да премахне това ограждение.

В отговор на това унгарското външно министерство привика представител на френското посолство, за да поиска извинение за нападките и даде повече разяснения по проекта с оградата.

Според Будапеща оградата спира терористи и дава право на бежанците да влизат легално в страната.

„Вместо (да се правят) шокиращи и необосновани оценки, би трябвало по-скоро да има концентрация върху търсенето на общо решения за Европа”, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Франция призова да се помогне на Македония за бежанците

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс призова за спешно решаване на бежанската криза в съседна Република Македония. По ...

Той подчерта, че „декларациите (на Лоран Фабиюс) не може да останат без отговор и това е причината той да извика представител на посолството на Франция във МВнР в понеделник, за да му представи официално позицията на Унгария”.

„Изглежда някои хора в Европа все още не са способни да разберат какъв невероятен и драматичен натиск изпитва Унгария заради миграцията през Балканите към Запад”, добави Сиярто.

„Добър европеец е този, който следва правилата на Европа”, според които „всички членки на ЕС се задължават да защитават собствените си граници, както и външните на ЕС”, продължи министърът, според когото „Унгария върши това и следователно изпълнява своите ангажименти към ЕС”.

Унгария, транзитна страна за мигранти и бежанци, които искат да достигнат Западна Европа, набързо разгъна върху земята бодлива тел по 175 километровата си граница със Сърбия. Хиляда полицаи бяха разположени в близост до оградата. Още около 2 хиляди се очакват след 1 септември.

Германия и Франция ще приемат 1/3 от бежанците в ЕС

Франция и Германия се съгласиха да приемат 21 000 бежанци при преразпределението на мигрантите в Европейския съюз. Това е 1/3 от общия ...

Общо от януари насам, около 140 хиляди души, включително голям брой сирийци, иракчани и афганистанци, бягащи от войните, преминават през границите към Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа