X
 
 

Франция ликвидира джихадистки командир от „Ал Кайда“

827 0
Франция ликвидира джихадистки командир от „Ал Кайда“
Снимка: Getty Images/Guliver
Френски войници са ликвидирали висш джихадистки командир на име Яхия Абу Ел Хамаме по време на операция в Мали, съобщи френският министър на отбраната Флоранс Парли, предаде AFP.

Алжирецът е бил част от „Ал Кайда в ислямския Магреб“ (AQIM) и е отговорен за отвличането на редица западни граждани в Северна и Западна Африка. В изявление на министерството се казва, че той е ръководил и финансирал няколко атаки.

Десетки жертви в Мали след въоръжено нападение

Няколко десетки човека загинаха в резултат на нападение на неидентифицирани въоръжени мъже в североизточната част на Мали. Инцидентът ...

Ел Хамаме е убит в четвъртък, когато френските сухопътни и военновъздушни сили са обсадили колона от превозни средства, пътуваща на север от Тимбукту.

Според съобщенията той е бил "губернатор" на AQIM в Тимбукту, когато градът беше държан от ислямистки бунтовници от април 2012 г. до януари 2013 г.

Редица други "терористи" също бяха "неутрализирани", добави Парли.

Смята се, че Ел Хамаме е втори по ранг в командването на групировката за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM), известна още като „Нусрат ал-ислям“, водена от Ияд Аг Гали.

32 убити при нападение в Мали

Най-малко 32 мирни жители са загинали в централно Мали при нападение, за което се предполага, че е извършено от ловци, наречени „...

Операцията беше обявена при посещението на Парли, министър-председателят Едуар Филип и външният министър Жан-Ив Ле Дриан в Мали, където около 4 500 френски войници са разположени от 2014 г. насам, в опити да завладеят северната част на страната, след като тя падна в ръцете на джихадистки бойци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално