Франция разлюбва Макрон след първите му 100 дни на управление

2619
Франция разлюбва Макрон след първите му 100 дни на управление
Снимка: Getty Images/Guliver

Еманюел Макрон – 39-годишният бивш инвестиционен банкер, който се изстреля във френското президентство през май, се изправя пред повсеместно разочарование, подготвяйки се да отбележи първите си 100 дни на поста.

Мъжът, който беше изобразен да върви по вода на корицата на сп. „Икономист“, след поразителния си възход отбелязва спад на рейтинга, като само 36% от хората в скорошно проучване го подкрепят.

Французите „разлюбват“ Макрон, написа дясноориентираният вестник „Фигаро“ в неделя. Досега нито един френски държавен глава не е отбелязвал толкова стръмен спад в популярността си толкова рано в своето управление от Жак Ширак през 1995 г.

Макрон, който дойде на власт на 7 май с обещанието да преодолее вкопалото се разделение на ляво и дясно, оттогава е обект на нападки заради програмата си за трудова реформа, намаляване на бюджетните и публичните разходи, както и заради плановете си да създаде официална позиция на „първа дама“ за своята 64-годишна съпруга Бриджит.

Кола се вряза в пицария във Франция и уби дете

Автомобил се вряза в пицария във френското градче Сет Сор, източно от Париж, и уби дете, информираха световните агенции. Няколко от по...

Най-младият президент на Франция е особено неодобряван сред държавните служители, заради обещанието си да спре увеличението на техните заплати. Макрон „трябва да слезе на Земята и да приеме политическата цена на своите решения“, посочва водещият социолог Жером Фурке.

Предложените съкращения в отбраната – част от плана за съкращаване на разходите с 4,5 млрд. евро, за да може бюджетният дефицит на Франция да влезе в европейските норми, доведе до публичен спор с началника на френските военновъздушни сили ген. Пиер дьо Вилиер. Макрон го смъмри за това, че се съмнява в надеждността на съкращението по време, когато армията изпълнява задачи в Близкия изток, Западна Африка, както и у дома. Дьо Вилиер подаде оставка няколко дни по-късно.

Снимка: Getty Images/Guliver

„Меденият месец между Еманюел Макрон и французите приключи“, написа редакторът Лорен Бодин в навечерието на конфликта. Звездите се наредиха по такъв начин за Макрон, че той да дойде на власт с обещанието за промяна, по-малко от година след като напуска крайно непопулярното социалистическо правителство на Франсоа Оланд, застигнато от мързеливата икономика и упоритата безработица.

Френските депутати приеха закон за политическата етика

Френските депутати приеха законопроект „За доверието в сферата на политическия живот“. За приемането му гласуваха 412 души,...

В десния сектор скандалът с фалшивата работа парира президентските амбиции на първоначалния фаворит – консерватора Франсоа Фийон, оставяйки центриста Макрон да се противопостави на крайнодясната Марин льо Пен.

Неговата победа срещу популистката Льо Пен беше лъжлива, тъй като дойде с рекордно ниска избирателна активност и последва първи тур, в който едва един от четирима гласоподаватели са подкрепили Макрон. През юни партията на президента „Република, напред“ и нейният центристки съюзник от Демократичното движение спечелиха удобно мнозинство в парламента, но само след като събраха по-малко от половината вот при също така рекордно ниска избирателна активност.

Макрон успя да се наложи много по-добре на дипломатическия фронт, доказвайки се като достоен опонент на американския президент Доналд Тръмп по отношение на ръкостискането и на равно ниво с руския държавен глава Владимир Путин. И на фона на мъката по Brexit, отдадената проевропейска позиция на Макрон вдъхна нови надежди за възстановяването на германо-френската ос, която измисли европейската интеграция и създаде най-големия търговски блок в света

Макрон също така изпълни и ключово обещание от кампанията си, успявайки да издейства приемането на закон, който да се справи с разчистването на политическия елит в страната след поредица от скандали. Също така в процес на осъществяване са и нови антитерористични мерки.

Но според известния десен политик Ерик Вьорт „все още не е постигнато нищо сложно“. Правителственият говорител Кристоф Кастане се опита да отклони критиките към своя началник преди днешния вторник, когато се отбелязват 100 дни от избирането му. Президентът „постави основите за дълбоко трансформиране на нашата държава“, заяви Кастание в съобщение във Facebook в неделя.

Елисейският дворец се отказа от идеята за "статут на Първата дама"

Елисейският дворец се отказа от идеята за въвеждане на специален статут на Първата дама и отделяне на средства за издръжката ѝ, съобщав...

Младият президент ще се завърне от лятната си почивка, за да се изправи пред протестиращи срещу неговите трудови реформи и синдикати, призоваващи за стачки и маршове, докато радикално лявата партия „Непокорима Франция“ планира „народни митинги“.

По-рано този месец парламентът прие законопроект, позволяващ на правителството да прави бързи промени на трудовия кодекс, за да дава на работодателите повече права за директни преговори със своите работници.

Една от добрите новини за Макрон е поразителната популярност, на която се радва неговата съпруга Бриджит. Тя пое самоуверено ролята си, пренебрегвайки коментарите за 25-годишната разлика със съпруга си. Винаги уравновесена и усмихната, често носеща рокли „Луи Вютон“ над коленете, стройната блондинка, която някога е била учител на Макрон, ще играе „много активна роля заедно със своя съпруг, който ще се ползва от нейната невероятна популярност“, написа парижкият ежедневник „Льо Паризиен“.

Жените се редят пред магазини на шведската марка H&M във френската столица, за да си купят тениска с нейното име, посочва още изданието. 

Автор: Джина Догет за Agence France-Presse Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа