Франция с решителни мерки срещу стотици ислямисти заради обезглавен учител

7187
Франция с решителни мерки срещу стотици ислямисти заради обезглавен учител
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон заяви на заседание на Съвета по отбрана, че "ислямистите повече няма да спят спокойно във Франция", съобщава BFMTV, позовавайки се на свои източници.

Съветът по отбрана с участието на президента и членовете на правителството се събра снощи във връзка с убийството на учителя по история, което се случи в края на миналата седмица и шокира цялата страна.

Хиляди се събраха да почетат паметта на убития учител във Франция

Два дни след терористичната атака и убийството на професора по история Самюел Пати, във Франция се провеждат няколко митинга, за да му ...

От днес, 19 октомври, ще започнат проверки на авторите на 80 съобщения в социалните мрежи, които са изразили подкрепа за убиеца на учителя, пише БГНЕС.

В петък вечерта нападател обезглави учителя по история Самюел Пати, който преди това показал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на словото. Убийството е станало близо до училище в Конфланс-Сен-Оноре близо до Париж. Пати показал карикатура на пророка Мохамед, публикувана в списание Charlie Hebdo в клас и когато учениците-мюсюлмани се възмутили, той ги помолил да напуснат часа. Макрон нарече инцидента терористичен акт. Нападателят беше застрелян от полицията в съседната комуна Ерани.

Става въпрос за Абдула Анрозов, а неговото семейство първоначално е поискало политическо убежище в Полша. Полските медии разпространиха информация, че семейство Анзорови, емигрирали от Русия, когато синът им Абдула (бъдещият убиец на учителя Пати), бил само на две години. Фамилията първоначално планирала да се установи в Полша. Варшава, обаче, отказала да предостави политическо убежище, въпреки влиятелната чеченска диаспора в Полша. Тогава Анзорови отправили подобно искане към Париж, където в крайна сметка предоставили на чеченските бежанци правото да живеят във Франция.

В събота ръководителят на френската антитерористична прокуратура Жан-Франсоа Рикар заяви, че мъжът, извършил нападението, е роден в Москва през 2002 г. и е от чеченски произход, получил е статут на бежанец във Франция. По време на разследването на случая, което се води от антитерористичния отдел на прокуратурата, бяха задържани 11 души.

Премиерът на Франция се закани да отмъсти за убийството на учителя

"Държавата ще отговори с цялата си твърдост на терористичния акт срещу учителя във Франция", заяви премиерът на страната Жан Кастекс, с...

По-рано АФП съобщи, че Франция има намерение да изгони от страната над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм. Те са изброени в Fiché FSPRT. Съобщава се, че 180 от тях в момента са в затвора, още 51 трябва да бъдат арестувани в следващите часове.

В неделя в Париж и други градове на Франция се проведоха акции в памет на убития учител, участниците в демонстрациите излязоха с лозунги в защита на свободата на словото, демократичните свободи и подкрепа за учителите. В акцията в Париж участваха министър-председателят на страната Жан Кастекс, редица членове на правителството и кметът на града Ан Идалго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа