Франция вече се готви за трети пълен локдаун - заради новите щамове на коронавируса

2263
Франция вече се готви за трети пълен локдаун - заради новите щамове на коронавируса
Снимка: iStock

Франция вероятно трябва да премине към трета блокировка, може би още през февруари, поради разпространението на нови варианти на вируса, заяви главният медицински съветник на правителството по политиката за COVID-19 Жан-Франсоа Делфраси, предаде БГНЕС.

"Вероятно трябва да отидем към заключване. Независимо дали това трябва да бъде много строго ограничение като първото през март 2020 година или по-мека форма като през ноември, това е политическо решение", заяви Жан-Франсоа Делфраси, ръководител на научния съвет, който съветва правителството относно отговора на COVID-19 пред телевизия BFM.

7-дневната карантина при влизане във Франция не е задължителна

7-дневната карантина при влизане във Франция не е задължителна, а е силно препоръчителна, съобщават от Министерството на външните работ...

Френското правителство ще се срещне в сряда, за да реши дали трябва да предприеме допълнителни мерки.

"Ако не затегнем регулациите, ще се окажем в изключително трудна ситуация от средата на март", предупреди Делфраси. Той каза, че би имало смисъл новото заключване да съвпадне с предстоящата училищна ваканция и тя да се удължи с поне със седмица.

Делфраси заяви, че регистрирането във Франция на по-заразните варианти на коронавируса от Великобритания, Южна Африка, Бразилия, а сега и от Калифорния са променили напълно пандемичната ситуация през последните три седмици. "Тези нови варианти са еквивалент на нова пандемия", заяви експертът.

Той каза, че според данните вариантът от Обединеното кралство вече е на нива от 7% до 9% от случаите в някои френски региони, особено в Париж, и че сега е неудържим, тъй като се разпространява от французи, а не само от хора, пребивавали във Великобритания.

Делфраси заяви, че единственият светъл момент е кампанията за ваксинация. "През трите месеца от началото на февруари до края на април ще имаме надпревара между нахлуването на варианта на вируса от Великобритания и ваксинирането на колкото се може повече хора", каза той. Делфраси заяви, че очаква Франция вероятно да ваксинира 6 до 8 милиона души до средата на април, но добави, че прогнозата на здравния министър Оливие Веран за 70 милиона ваксинации до края на август е малко вероятно да се сбъдне.

Франция въвежда изискване за отрицателен PCR тест

Франция въвежда изискването за всички граждани на Европейския съюз, включително и български, които пристигат от територията на Европа, ...

"Мисля, че можем да ваксинираме около 40% от населението до края на лятото, но не повече", посочи той.

Досега френските власти се противопоставиха на прилагането на трети национален локдаун, като предпочетоха системата за въвеждане на по-ранен вечерен час, която позволява на училищата да останат отворени. Но броят на ежедневните инфекции нараства – с над 20 000 новозаразени през тази седмица, въпреки полицейския час.

По-рано френският премиер Жан Кастекс заяви, че ограниченията могат да бъдат наложени "незабавно", ако ситуацията се влоши допълнително. Броят на жертвите на вируса в страната достигна 73 000 в неделя.

В момента всеки, който влиза във Франция от ЕС по въздух или с ферибот, трябва да представи отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Тези, които влизат във Франция от ЕС по суша, включително трансграничните работници, няма да бъдат задължени да представят такъв тест.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви миналата седмица, че всички, предприемащи несъществени пътувания "трябва да бъдат категорично посъветвани" да не го правят. До сега държавите от ЕС са се съгласили да запазят границите отворени.

Заради новите варианти на COVID: Европейската здравна агенция зове за по-строги мерки

Европейската агенция по борба с епидемиите призова страните-членки да бъдат готови да въведат по-строги мерки през идните седмици. Така...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа