Френската десница си избра убедително нов лидер

779
Френската десница си избра убедително нов лидер
Снимка: Getty Images/Guliver

Амбициозният Лоран Вокиез беше избран начело на френската десница, която се опитва да се изправи отново след двойното избирателно фиаско срещу Емануел Макрон. Бившият 42-годишен министър по европейските въпроси спечели още първия тур мястото, на което наследява Никола Саркози, последният президент на партията Републиканците (LR), предаде БГНЕС.

Бяха планирани два кръга гласуване, но Вокиез съкруши конкуренцията, като събра 74,64% от гласовете на партийните членове срещу 16,11% за Флоранс Портели и 9,25% за Маел дьо Калан.

Ердоган и Макрон ще разубеждават Тръмп за Йерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес по телефона с френския си колега Еманюел Макрон за решението на Вашингтон да пре...

Този плебисцит се прави във време, в което френският политически пейзаж изглежда обърнат с главата надолу след зрелищния възход на 39-годишния Еманюел Макрон, станал президент от центристко движение, което той създаде от нулата.

"Тази вечер е началото на нова ера за десницата”, обяви Лоран Вокиез, който се вижда като шампион на средната класа и ликвидатор на "разпиляването на обществени средства".

Свикнал с шокови формулировки, Вокиез е ценен в партията си за ясното си позициониране вдясно, но опонентите му казват, че "върви след" Националния фронт” (FN) - крайнодясната партия във Франция, която също преживява пълно обновяване. Високият (191 см) бивш министър, в чиято амбиция да води десницата на следващите президентски избори през 2022 г. никой не се съмнява, увери, че с него десницата "се завръща".

Жан-Кристоф Лагард, президентът на дясноцентристката партия UDI, традиционен партньор на Републиканците, обяви, че в случай на победа на Вокиез републиканците ще се затворят "в крайната десница” и няма да има повече електорална дистанция между двете партии.

Румен Радев пилотира френския изтребител "Рафал" (ВИДЕО)

Френският самолет „Рафал“ надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета. Това каза пред журналисти президентъ...

"Трябва да възстановим десницата, ние сме в началото на прераждане", отвърна Вокиез, с блестяща репутация, подкрепена от дипломи, избран за депутат едва на 29 години през 2004 г. Той е бил няколко пъти министър и сега е лидер на региона Оверн-Рона-Алпи (Auvergne-Rhône-Alpes) в сърцето на Франция, местната столица е Лион – родният му град.

Сред приоритетите си той посочва "работата, свободата, уважението, авторитета и любовта на Франция", осъждайки в миналото "неустойчивостта срещу ислямския фундаментализъм" на Еманюел Макрон.

Участието на гласоподавателите в изборите в неделя също беше внимателно подчертано. Под 100 хиляди биха били "неуспех", каза Портели, поставяйки под въпрос легитимността на лидер, който ще бъде избран само с десетки хиляди гласове. Все пак в партийното допитване участваха 99 597 гласоподаватели, което означава 42,46% от 234 556 членове на Републиканците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа