Френската полиция се бои да забрани на малцинствата да нарушават закона

1964
Френската полиция се бои да забрани на малцинствата да нарушават закона
Снимка: Gettyimages

Френското издание Le Figaro публикува материал под впечатляващото заглавие Soirée géante d’un rappeur à Noisiel: «L’État est fort avec les faibles et faible avec les forts» (Бурна вечер на рапър в Ноазиел: "Държавата е силна със слабите и слаба със силните").

Независимо от комендантския час и забраната за масови мероприятия, в парижкото предградие се състоял нерегламентиран купон с участието на няколко стотици души, съобщава на страниците на изданието общественият активист Пиер-Мари Сев (Pierre-Marie Sève).

Според него, тази практика станала повсеместна в неблагополучните райони на страната, чиито жители се ползват с пълна безнаказаност, за разлика от мнозинството законопослушни французи.

На 18 февруари, след вечерта на рапъра Uzi, гордост на квартала, се събрали на купон около 200 души, но на полицията е наредено да не записва участниците. За генералния делегат на IPJ Пиер-Мари Сев, тази отпуснатост на държавата в определени области създава законно чувство за несправедливост на мълчаливото мнозинство, спазващо законите. (Pierre-Marie Sève е генерален делегат на Института за правосъдие IPJ, сдружение на граждани, мобилизирани заедно с жертвите.) „В тези квартали деянията, забранени на национална територия, не се преследват” - отбелязва Сев.

Младежите се наредили около огромно ястие, без маски, след това използвали фойерверки в средата на улицата посред нощ, събуждайки квартала, докато полицията пристигнала в около два часа през нощта.

Полицейският синдикат на Алианса обаче осъдил указанията, дадени от шефовете онази вечер: не вербализирайте нарушителите! Ако версиите се различават, наистина ще изглежда, че много малко билети (разрешения) са издадени за партито.

Може да изглежда логично, че полицията не желае да издава билети след една година ограничения от всякакъв вид, но този случай подчертава по-дълбоко и много по-сериозно явление.

Полицейското началство изрично поискало да не се записват имената на хората, които не носят маски, не спазват вечерния час, използват фойерверки на обществени места и са предизвикали шум през нощта. Това е добре познат модел: командването моли полицаите да не се намесват в една или друга част от територията от страх или от желание да бъде избягнат „пожар”. С други думи, държавата изисква неспазването на закона да не води до последствия за тези, които го нарушават.

Наред с тази все по-видима безнаказаност, останалата част от страната се състои от мнозинството граждани, тези, които спазват законите, които често плащат тежки данъци.

В цяла Франция, от Айн до Френска Полинезия, 1500 квартала се считат за „градска политика“. В много от тези квартали полицията не циркулира свободно, не стреля дори при самозащита, за да избегне бунтове. Тук бизнесът и обществените служби са събрали багажа си. Това са беззаконните области, областите, в които правото на френската държава вече не се прилага.

Следователно в тези области действия, забранени на национална територия, не се преследват. Градското родео, продажбата на наркотици, изгарянето на превозни средства се извършват напълно безнаказано. Въведен е нов правен режим, който замества този на държавата и много често е този на закона на най-силния, този на насилието.

Четиридесет години правителствени грешки, предизборен стремеж да се угоди не избирателите, политически интриги, основано на идеология правосъдие, заплахи чрез медиите и апатията сред гражданите са довели Франция до взривоопасна ситуация, която несъмнено ще се взриви без лечение с „шокова терапия”, обобщава авторът на публикацията.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа