Френски ресторантьор отвори в знак на протест, арестуваха го

2187
Снимки: iStock

Собственик на ресторант беше задържан в полицията в четвъртък, след като се противопостави на ограниченията заради коронавируса във Франция, като покани десетки хора да ядат в бунт срещу забраната на правителството за отваряне на кафенета и други заведения за хранене, съобщи АФП.

Инцидентът подчертава рисковете за президента Еманюел Макрон, когато претегля трета блокировка заради COVID-19 при наличие на нарастващото разочарование от полицейския час, правилата за работа в дома и други мерки за ограничаване поради пандемията.

Около 30 души глобени в столичен ресторант

Около 30 души са глобени, защото са били в ресторант в нарушение на противоепедимичните мерки. Ресторантът е разположен в голям столич...

50-годишният Кристоф Уилсън отвори ресторанта си "Макове" в Ница на брега на Средиземно море в сряда за около 100 души, които махнаха маските за лице, за да се насладят на провансалска яхния и други специалитети. „Когато видя Carrefour или Prima и всички тези мултинационални компании, където стотици хора се събират заедно, вече не мога да го приема“, каза той пред група журналисти по време на отварянето, имайки предвид големите френски търговски вериги, които до голяма степен работят нормално.

„Трябва да плащам на служителите си, да издържам семейството си и да посрещам клиентите си“, каза той. Той отправи призив за активни действия към собствениците на ресторанти, които са на ръба на провала, тъй като те бяха принудени да затворят на 30 октомври, когато случаите на COVID-19 скочиха.

"Някой трябва да накара всички да бъдат уволнени и ако аз трябва да съм този, който поема този риск, така да бъде", каза Уилсън.

Франк Лакай, 35-годишен готвач в ресторант в близкия Драгинян, се присъедини към обяда в знак на солидарност. "Дойдохме да подкрепим Кристоф в неговия акт на носещо радост неподчинение", каза той. "В това няма нищо насилствено, просто искаме да възвърнем чувството за братство."

Хванаха в крачка австрийския президент, нарушил ограниченията

Австрийската полиция хвана в нарушение държавния глава на страната - той бил на верандата на местен ресторант около 00:18 часа заедно с...

Полицейските служители наблюдаваха събирането, но се намесват едва няколко часа по-късно, когато Уилсън беше задържан за разпит.

По-късно прокурорът от Ница заяви, че един от готвачите на Уилсън също е бил задържан, тъй като му липсват подходящи документи за пребиваване.

Хаштагът #LiberezChristophe (Освободете Кристоф) се появи в Twitter, тъй като поддръжниците настояваха за освобождаването му и изразиха гняв от действията срещу него.

Но властите предупредиха, че работят по идентифицирането на гостите, които са участвали в обяда, които ще бъдат изправени пред глоби. Говорителят на правителството Габриел Атал предупреди в сряда, че национален полицейски час, наложен преди две седмици, и други мерки не са били достатъчни, за да спрат тревожното увеличение на случаите на коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа