Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия

2469
Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът не беше и продължава да не бъде подготвен за пандемия. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС. Той призова за подкрепа на всеобщо здравеопазване и други мерки за реформи.

Гебрейесус, който е единственият кандидат за преизбиране на поста, представи визията си за следващите пет години за СЗО на откриващата сесия на 75-ата Световната здравна асамблея. В речта си той заяви, че пандемията от COVID-19 далеч не е приключила. "И докато продължаваме да се борим с нея, сме изправени пред задачата да възстановим основните здравни услуги, тъй като 90 % от държавите членки съобщават за прекъсване на една или повече основни здравни услуги", каза ръководителят на СЗО. "Пандемията показа защо светът се нуждае от СЗО, както и защо светът се нуждае от по-силна, овластена и устойчиво финансирана СЗО", допълни директорът на организацията.

ООН осъди хомофобията в контекста на епидемията от маймунска шарка

Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост относно публичните изявления, "разпалващи хомофобия и расизъм", във...

Той подчерта, че Световната здравна организация би искала до 2023 г. още 1 милиард души да се възползват от универсално здравно покритие, но целта изостава, а напредъкът е по-малък от една четвърт от необходимия за постигането ѝ. "Още преди пандемията изчислихме, че до 2023 г. ще бъдат обхванати само 270 млн. души повече - недостиг от 730 млн. души при цел от 1 млрд."

Той отбеляза: "Ясно е, че светът беше - и продължава да бъде неподготвен за пандемия. "Всеки месец СЗО обработва повече от 9 милиона информации, проверява 43 000 сигнала, разглежда 4 500 събития и проверява средно 30 събития."

"През последните пет години СЗО е реагирала на повече от 120 извънредни ситуации - циклони, вулкани, земетресения, епидемии, войни и една пандемия. Някои от тях продължават няколко месеца, други - с години", каза генералният директор. "Понастоящем разходите за здравеопазване в повечето страни са небалансирани в посока на вторични и третични грижи, като се харчат огромни суми за скъпо оборудване и лекарства, които често носят скромни ползи за здравето. За разлика от това, 90% от основните здравни услуги могат да бъдат предоставени чрез първични здравни грижи. И според нашите оценки до 2030 г. инвестирането в първични здравни грижи може да увеличи продължителността на живота в световен мащаб с цели шест-седем години", каза той.

Секретариатът на СЗО е подготвил предложение за по-справедлива глобална архитектура, което включва необходимостта от съгласувано, приобщаващо и отговорно управление и по-стабилни системи за предотвратяване, откриване и бързо реагиране на извънредни ситуации в здравеопазването. Гебрейесус заяви също, че е необходимо адекватно и ефикасно финансиране на национално и международно равнище.

ЕС: Държавите да подготвят ваксинационен план срещу маймунската шарка, обмислят се ограничения за пътуване

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска шарка, а свето...

"Приветствам препоръката на Работната група по устойчиво финансиране за увеличаване на начислените вноски до 50 % от основния бюджет през следващото десетилетие", добави ръководителят на СЗО. 

Здравната асамблея - основен орган за вземане на решения на СЗО, прие като първа точка от дневния ред резолюция за невключване на Тайван като наблюдател в асамблеята, след като при откриването Китай направи енергично възражение, определяйки този ход като "политическа манипулация".

Миналата сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи изявление, в което се казва: "Поканата за участие на Тайван като наблюдател в Световната здравна организация би била пример за ангажимента на СЗО за приобщаващ подход към международното сътрудничество в областта на здравеопазването и здравето за всички. "Тайван е изключително способен, ангажиран и отговорен член на световната здравна общност и е бил канен да участва като наблюдател в предишни срещи на СЗО", добави той

Посланикът на Китай в ООН в Женева Чен Сю заяви, че предложенията за участие на Тайван като наблюдател не са имали успех в продължение на пет години. "Тайванските власти се занимават с политически манипулации с цената на нарушаване на работата на СЗО. Истинската ѝ цел е да търси независимост чрез пандемията. Истинската ѝ цел е да се противопостави на Китай чрез тайванския въпрос."

Асена Сербезова стана вицепрезидент на 75-ата сесия на Световната здравна асамблея

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа