Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия

2522
Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът не беше и продължава да не бъде подготвен за пандемия. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС. Той призова за подкрепа на всеобщо здравеопазване и други мерки за реформи.

Гебрейесус, който е единственият кандидат за преизбиране на поста, представи визията си за следващите пет години за СЗО на откриващата сесия на 75-ата Световната здравна асамблея. В речта си той заяви, че пандемията от COVID-19 далеч не е приключила. "И докато продължаваме да се борим с нея, сме изправени пред задачата да възстановим основните здравни услуги, тъй като 90 % от държавите членки съобщават за прекъсване на една или повече основни здравни услуги", каза ръководителят на СЗО. "Пандемията показа защо светът се нуждае от СЗО, както и защо светът се нуждае от по-силна, овластена и устойчиво финансирана СЗО", допълни директорът на организацията.

ООН осъди хомофобията в контекста на епидемията от маймунска шарка

Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост относно публичните изявления, "разпалващи хомофобия и расизъм", във...

Той подчерта, че Световната здравна организация би искала до 2023 г. още 1 милиард души да се възползват от универсално здравно покритие, но целта изостава, а напредъкът е по-малък от една четвърт от необходимия за постигането ѝ. "Още преди пандемията изчислихме, че до 2023 г. ще бъдат обхванати само 270 млн. души повече - недостиг от 730 млн. души при цел от 1 млрд."

Той отбеляза: "Ясно е, че светът беше - и продължава да бъде неподготвен за пандемия. "Всеки месец СЗО обработва повече от 9 милиона информации, проверява 43 000 сигнала, разглежда 4 500 събития и проверява средно 30 събития."

"През последните пет години СЗО е реагирала на повече от 120 извънредни ситуации - циклони, вулкани, земетресения, епидемии, войни и една пандемия. Някои от тях продължават няколко месеца, други - с години", каза генералният директор. "Понастоящем разходите за здравеопазване в повечето страни са небалансирани в посока на вторични и третични грижи, като се харчат огромни суми за скъпо оборудване и лекарства, които често носят скромни ползи за здравето. За разлика от това, 90% от основните здравни услуги могат да бъдат предоставени чрез първични здравни грижи. И според нашите оценки до 2030 г. инвестирането в първични здравни грижи може да увеличи продължителността на живота в световен мащаб с цели шест-седем години", каза той.

Секретариатът на СЗО е подготвил предложение за по-справедлива глобална архитектура, което включва необходимостта от съгласувано, приобщаващо и отговорно управление и по-стабилни системи за предотвратяване, откриване и бързо реагиране на извънредни ситуации в здравеопазването. Гебрейесус заяви също, че е необходимо адекватно и ефикасно финансиране на национално и международно равнище.

ЕС: Държавите да подготвят ваксинационен план срещу маймунската шарка, обмислят се ограничения за пътуване

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска шарка, а свето...

"Приветствам препоръката на Работната група по устойчиво финансиране за увеличаване на начислените вноски до 50 % от основния бюджет през следващото десетилетие", добави ръководителят на СЗО. 

Здравната асамблея - основен орган за вземане на решения на СЗО, прие като първа точка от дневния ред резолюция за невключване на Тайван като наблюдател в асамблеята, след като при откриването Китай направи енергично възражение, определяйки този ход като "политическа манипулация".

Миналата сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи изявление, в което се казва: "Поканата за участие на Тайван като наблюдател в Световната здравна организация би била пример за ангажимента на СЗО за приобщаващ подход към международното сътрудничество в областта на здравеопазването и здравето за всички. "Тайван е изключително способен, ангажиран и отговорен член на световната здравна общност и е бил канен да участва като наблюдател в предишни срещи на СЗО", добави той

Посланикът на Китай в ООН в Женева Чен Сю заяви, че предложенията за участие на Тайван като наблюдател не са имали успех в продължение на пет години. "Тайванските власти се занимават с политически манипулации с цената на нарушаване на работата на СЗО. Истинската ѝ цел е да търси независимост чрез пандемията. Истинската ѝ цел е да се противопостави на Китай чрез тайванския въпрос."

Асена Сербезова стана вицепрезидент на 75-ата сесия на Световната здравна асамблея

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа