Германия и цяла Европа скърбят за Хелмут Кол

3759
Германия и цяла Европа скърбят за Хелмут Кол
Снимка: Getty Images/Guliver

В петък говорителят на германския канцлер Ангела Меркел изрази „дълбоката си скръб“ във връзка с новината, че „великият германец и европеец“ Хелмут Кол е починал, предава AFP.

Ръководителят на службата на германския канцлер Петер Алтмайер отбеляза, че „ние имаме безкраен дълг към Хелмут Кол: за нашата свобода, за нашето обединение, за нашата Европа“.

Какво свързва Хелмут Кол и Виктор Орбан?

Факт е, че "старият канцлер" на ФРГ Хелмут Кол обича унгарците, но все още остава загадка какво ще каже на противоречивия министър-пред...

Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото и ЕС никога нямаше да придобие съвременните си очертания, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по повод концината на бившия канцлер.

„Новината за кончината на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни липсва, той беше истински приятел на цяла Европа. Хелмут Кол вкара нов живот в европейския дом. Той градеше мостове с Изтока и Запада, той не спираше да изобретява нови и нови проекти за европейското бъдеще. Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото. Той от самото начало проумя икономическата и политическата значимост и безграничните възможности на единната валута. За него и най-близкия му партньор Франсоа Митеран Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две световни войни“, написа Юнкер в специално изявление.

Юнкер нареди флаговете на институциите на Европейския съюз да бъдат спуснати наполовина в памет на бившия германски канцлер.

„Хелмут Кол беше велик европейски идеолог и архитект на обединението на Германия, написа в Twitter австрийският външен министър Себастиан Курц. Загубихме човека, който десетилетия наред формираше европейската политика и генерираше нейните идеи. Кол беше велик европеец и архитект на обединението на Германия и Европа“, посочи Курц.

Юнкер заплаши страните, които откажат да приемат бежанци

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заплаши да започне процедура срещу членовете на ЕС, които отказват да изпълнят плана на...

Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия, гласи съболезнователната телеграма на Владимир Путин до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера г-жа Ангела Меркел по повод кончината. „Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помнят като принципен привърженик за развитие на приятелските отношения между нашите страни, дал огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседството“, гласи още телеграма на Путин.

„Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон на немски език. Припомняйки, че той бе „бащата“ на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз“, написа Макрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа