Германия и Франция излязоха от преговорите за реформиране на СЗО заради Вашингтон

2916
Германия и Франция излязоха от преговорите за реформиране на СЗО заради Вашингтон
Снимка: iStock

Франция и Германия излязоха от преговорите за реформиране на Световната здравна организация, ядосани от опитите на Вашингтон да поеме инициативата в разговорите въпреки решението му да излезе от здравната организация на ООН, съобщава Reuters, като се позовава на три независими източника.

Този ход е неуспех за президента Доналд Тръмп, тъй като Вашингтон, който е ротационен председател на Г-7, се надяваше да издаде обща пътна карта за обстоен преглед на СЗО през септември, два месеца преди президентските избори в САЩ, припомня агенция Фокус.

Париж няма да ратифицира споразумението за екстрадиция с Хонконг

Франция заяви, че прекратява процедурата по ратифицирането на споразумението за екстрадиции с Хонконг, след като Китай прие новият зако...

Съединените щати дадоха едногодишно уведомление на СЗО през юли, че излизат от организацията – която е създадена с цел подобряване на здравето в световен мащаб - след като Тръмп я обвини, че е в твърде близки отношения с Китай и се е провалила в отговора си на коронавируса.

СЗО отхвърли обвиненията му. Европейските правителства също разкритикуваха СЗО, но са далеч от САЩ в своите критики, а решението на Париж и Берлин да напуснат преговорите идва във връзка с опитите на Вашингтон да доминира над преговорите.

„Никой не иска да бъде въвлечен в процес на реформи и да получи очертания за това от страна, която сама напусна СЗО“, заяви високопоставен европейски служител, участващ в преговорите.

Германското и френското здравно министерство потвърдиха за Ройтерс, че двете страни са против САЩ да водят преговорите, след като обявиха намерението си да напуснат организацията.

Гори катедрала във френския град Нант

Десетки пожарникари се бориха с голям пожар в катедрала във френския град Нант, съобщиха спешните служби, пише БГНЕС. Пожарните екипажи...

Говорител на италианското здравно министерство заяви, че работата по документа за реформа все още е в ход, добавяйки обаче, че позицията на Италия е в съответствие с Париж и Берлин.

Попитан за позицията на Франция и Германия, висш служител на администрацията на Тръмп каза: „Всички членове на Г-7 изрично подкрепят същността на идеите за реформа на СЗО“.

„Независимо от това, за съжаление Германия и Франция в крайна сметка са решили да не се присъединят към групата в одобряването на пътната карта“, каза той.

Говорител на британското правителство отказа да коментира последните развития, но добави, че Великобритания подкрепя СЗО и призовава за реформа на органа, „за да се гарантира, че той остава гъвкав и адекватен“.

Германия добави три испански региона към списъка с рискови дестинации

Германия обяви, че е добавила три северни испански региона към списъка с високорискови дестинации, което означава, че всеки, който прис...

Разговорите за реформата на СЗО започнаха преди около четири месеца. Проведени са близо 20 телеконференции между министрите на здравеопазването от Групата на седемте индустриални държави и десетки срещи на дипломати и други служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа