Германия иска разширяване на ядрената сделка с Иран

1931
 Германия иска разширяване на ядрената сделка с Иран
Снимка: БГНЕС

Германия заяви, че трябва да се постигне ново, разширено ядрено споразумение с Иран, за да се ограничи и програмата за балистични ракети на Техеран, като предупреди, че сделката от 2015 г. вече не е достатъчна.

"Необходима е форма на "ядрено споразумение плюс", което да бъде и в наш интерес", каза в интервю за "Шпигел" германският външен министър Хайко Маас, чиято страна в момента е председател на ЕС.

Иран ще изпълни ядрените си ангажименти, ако САЩ отмени санкциите

Иран "автоматично" ще се върне към своите ядрени ангажименти, ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отмени санкциите, наложени ...

"Имаме ясни очаквания за Иран: без ядрени оръжия, но също така и без програма за балистични ракети, която да застрашава целия регион. Иран трябва да играе друга роля в региона. Нуждаем се от това споразумение, защото имаме недоверие към него", добави той.

Ядрената сделка от 2015 г. - известна официално като Съвместен всеобхватен план за действие или СВПД - предостави на Иран освобождаване от санкции в замяна на ограничаването на ядрената му програма. Европейският съюз и Съединените щати бяха ключови страни по споразумението, но президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли едностранно от него през 2018 г. и отново наложи осакатяващи санкции на Техеран като част от кампания за "максимален натиск".

Новоизбраният президент Джо Байдън сигнализира, че Вашингтон може да се присъедини към сделката като отправна точка за последващи преговори, ако Иран се върне към изпълнението й. Но външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отхвърли разговорите за възобновяване на сделката от 2015 г., като заяви в четвъртък: "Няма да предоговаряме сделка, за която сме договорили." Той добави, че западните сили трябва да се вгледат в собственото си поведение, преди да критикуват Иран. Зариф се оплака и от това, което характеризира като "липса на европейско възмущение" от убийството на един от водещите ирански ядрени учени, Мохсен Фахризаде край Техеран миналата седмица - атака, за която Техеран обвини Израел. Зариф подчерта още, че Иран запазва пълното си право да намали ангажиментите си по споразумението, обвинявайки европейските страни в сделката, че не са се придържали към задълженията си по пакта.

Напрегнатите от десетилетия отношения между САЩ и Иран драстично ескалираха, след като Тръмп излезе от сделката. През последните месеци нарасна и тревогата за регионалните дейности на Иран чрез пълномощници в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, които според Запада дестабилизират региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа