Германия назначава генерал да се бори с пандемията

3349
Германия назначава генерал да се бори с пандемията
Снимка: Getty images

Висш военен е назначен за ръководител на новосформирания управленски екип за борба с пандемията в Германия от бъдещата правителствена коалиция, по примера на Португалия и Италия.

Това е генерал-лейтенант Карстен Бройер, който ще ръководи екипа за реакция при кризи с цел ускоряване на кампанията за ваксиниране, координиране и прилагане на мерки за намаляване на контактите.

ООН: Пандемията ще ощети световния туризъм с 2 трилиона долара през 2021 г.

Пандемията от коронавирус ще струва на световния туризъм 2 трилиона долара под формата на пропуснати приходи през 2021 г. Тези загуби с...

"56-годишният военнослужещ е запознат с борбата с пандемиите", коментира „Ханделсблат“. "В момента той е ръководител на администрацията в Берлин, която, наред с другото, координира дейностите на въоръжените сили в здравните служби, лечебните заведения и центровете за ваксинация. Фактът, че в бъдеще генерал-лейтенант ще поеме управлението на борбата с пандемията, предизвиква смесени чувства. Съществува надежда, че Бройер ще се справи бързо и ефективно с логистичните и организационните предизвикателства. В същото време обаче има съмнения дали е позволено висш военен да заема политическа позиция и дали германците могат да свикнат с униформен кризисен мениджър."

Примерът на Италия и Португалия

През 2020 г. министърът на отбраната Анегрет Краб-Каренбауер създава отделно звено за дейности по подпомагане във връзка с пандемията, което запазва, когато през миналото лято на фона на измамното спокойствие на пандемичния фронт се чуват все по-силно гласовете на онези, които искат разпускането му. Званието генерал-лейтенант съответства на генерал с две звезди. Понастоящем в германските въоръжени сили има 50 мъже и една жена, които притежават това звание. Заслужава да се отбележи и фактът, че друг генерал-лейтенант също повече от година отговаря за борбата с коронавируса. Това е военният лекар Ханс Улрих Холтерм, бивш медицински директор на болницата на въоръжените сили със седалище в Улм, който от март 2020 г. е началник на отдел "Защита на здравето и безопасността, устойчивост" в Министерството на здравеопазването. Екипът, който той ръководи, е поел отговорността, в консултация с други министерства, за ежедневното актуализиране на епидемиологичната обстановка.

Германски журналист от Дюселдорф изтъква важен аспект, който може да доведе Карстен Бройер до успех. "Бройер може да бъде добър избор, защото е извън политическия спектър", казва той. " Португалия е модел, където един военен също осигури почти 100% ваксинация. "Капитанът" на ваксинациите - контраадмирал Енрике де Гувея е Мело разказва пред в. "К" за чудото на консенсуса в Португалия.

В разговор с "Ню Йорк Таймс" генерал Енрике де Гувея е Мело обяснява успеха си с факта, че е нает от народа като независим от политиката. Той дори призова другите страни да намерят подходящи лица, които да нямат нищо общо с политиката. Изглежда, че това е било чуто от Берлин.

Американски генерал: „Ал Кайда” още е във война със САЩ

„Ал Кайда” все още е в Афганистан и има за цел да нанесе удар по Съединените щати, заяви генерал Марк Мили, председател на ...

Волф Добровски, експерт по социология на бедствията, обаче описва Бройер като символична фигура. За да бъде наистина ефективен, той би трябвало да придобие национални отговорности - нещо почти немислимо във федерална държава. Ето защо германският случай няма прилики с португалския или италианския.

Военна окраска в борбата срещу коронавируса

Назначаването на военен за ръководител на кризисен екип при всички случаи е необичайно. Дори при катастрофалните наводнения през 1962 г. на брега на Северно море, видими и до днес, с 340 жертви, въоръжените сили са помагали, но всъщност не са участвали органично в подобни звена. Военните експерти смятат назначението на Бройер за рекламен трик и изразяват съмнения дали и доколко отговорностите на командващия екип за управление на кризи са йерархично по-висши от тези на бъдещия министър на отбраната, чието име все още не е известно.

Във всеки случай изпълняващият длъжността говорител на правителството Щефен Зайберт даде да се разбере, че в бъдеще управлението на борбата с пандемията ще се решава на политическо ниво. Лидерът на либералите Кристиан Линднер заяви вчера, че кризисният екип за борба с пандемията се нуждае от "бърз успех на ваксинацията" на административно ниво. Точно такива са административните услуги, които въоръжените сили предлагат от дълго време.

Назначаването на висш военен ръководител на екипа за реагиране при кризи придава също военна окраска на борбата с коронавируса. Френският президент Макрон изглеждаше по-войнствено настроен от всеки друг германски политик. Още през март 2020 г., няколко дни след първия смъртен случай в Европа, той подготвяше сънародниците си за трудни времена с фразата "Ние сме във война". Това е в съответствие с решението на европейски държави като Франция, Испания и Португалия, които в първите вълни на пандемията регистрираха голям брой смъртни случаи, да разположат временно или постоянно войски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа