Германия реши: Меркел печели четвърти мандат

7270
Германия реши: Меркел печели четвърти мандат
Снимка: Getty Images / Guliver

Германия реши - Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат.

Блокът на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз печели изборите за Бундестаг в Германия с 32,5 на сто от гласовете, предаде ТАСС.

На второ място е Социалдемократическата партия с 20%, а на трето - „Алтернатива за Германия” с 13,5 на сто.

Именно историческият пробив на открито антиимигрантската крайно дясната партия в парламента помрачава победата на Меркел.

Избирателната активност е била 76,5% - точно с 5% по-висока в сравнение с вота от 2013 г.

Германската Социалдемократическа партия заяви, че отказва да влезе в коалиция с блока на Ангела Меркел след като остана втора. Социалдемократите записаха днес най-лошото си следвоенна представяне на избори.

„Минаваме в опозиция”, каза зам.-председателката на СДП Мануела Швезиг. Томас Оперман, който е председател на парламентарната група на СДП, потвърди, че мястото на социалдемократите е в опозиция.

Лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц заяви, че има намерение да остана начело на партията, въпреки най-лошия в историята ѝ резултат на изборите за Бундестага.

Турска партия в Германия агитира срещу властта в Берлин

В последните дни преди парламентарния вот в Германия активисти на турска партия, учредена от емигранти, засили откритата си враждебна к...

Той направи това заявление пред съпартийци, предаде ДПА, цитиран от ТАСС.

Шулц потвърди и плановете на социалдемократите да излязат в опозиция.

Същевременно, водещият кандидат на крайнодясната антиимигрантска „Алтернатива за Германия” обеща „да промени страната” след като партията спечели за пръв път места в Бундестага и се класира на трета позиция с 13 на сто от гласовете.

Председателят на „Алтернатива за Германия” Александър Гауланд обеща „да си върнем нашата страна и нашия народ”.

Предварителните официални резултати от федералната избирателна комисия ще бъдат оповестени тази нощ.

Бъдещето на ФРГ имаха право да определят 61,5 млн. избиратели. Това е малко по-малко отколкото преди 4 години. За пръв път право на глас имаха 3 млн. германци.

Всеки избирател даде гласа си за партия и за кандидат от своя едномандатен район.

След разпределението на мандатите ще се състави правителство и ще бъде определен федералният канцлер.

Парламентът на Германия се формира по смесена система и в него влизат поне 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат кандидати, победили в едномандатните избирателни райони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става заради преразпределение на мандатите в райони, където броят на имащите право на глас се е променил. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 допълнителни мандата.

В 14 500 секции ще се броят бюлетините, изпратени от избиратели по пощата в хода на предварителното гласуване. Делът на гражданите, които избират този начин за участие в изборите, по традиция е висок и постоянно се повишава. Според експерти, една четвърт от избирателите гласуват по пощата.

В днешните парламентарни избори участваха най-много партии от момента на обединението на Германия. По данни на федералната избирателна комисия кандидати са издигнали 42 партии, като 16 участват в избори за първи път, предаде БГНЕС.

Само две политически сили обаче са издигнали претенденти във всичките 299 едномандатни района – блокът Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ).

Лявата партия и „зелените” имат кандидати в 298 района.

За места в Бундестага се борят 4828 кандидати, 1 400 от които са жени, което е рекорд от 29 процента. Най-много представителки на нежния пол имат „зелените” – 47 процента, а най-малко – 22 на сто – баварските консерватори от ХСС.

„Средният” германски кандидат за депутат в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият претендент е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети потенциален народен избраник има висше образование, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери.

Изборният ден приключи точно в 18.00 часа (местно време). На територията на 16-те провинции, разпределени в общо 299 избирателни райони, в 8.00 часа (местно време) бяха отворени 73 500 секции. За съблюдаване на процедурите в изборния ден бяха ангажирани около 650 000 души, предаде Фокус.

Меркел обясни защо не желае втори телевизионен дебат с Шулц

Германският канцлер Ангела Меркел обясни причинете за отказа си от втори телевизионен дебат със социалдемократа Мартин Шулц, който е гл...

Право на глас имаха около 61,5 млн. граждани на ФРГ, близо 3 милиона от които за първи път имаха възможност да отидат до урните. Около една трета от всички избиратели бяха над 60-годишна възраст. От изборите бяха изключени около 80 000 души над 18 г. Голяма част от имащите право на глас изпратиха своите бюлетини по пощата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа