Германия смята, че протеклите тръби от "Северен поток" може да останат завинаги неизползваеми

5277
Германия смята, че протеклите тръби от "Северен поток" може да останат завинаги неизползваеми
Снимка: iStock

Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, от които имаше теч на газ заради предполагаем саботаж, ще останат завинаги неизползваеми. Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тях ще навлезе много солена вода и ще разяде тръбите, научи немското издание Tagesspiegel от правителствени кръгове в Берлин.

Припомняме, че впонеделник газ изтече от нефункциониращия „Северен поток 2“ край югоизточния бряг на остров Борнхолм, който е датска територия. Отделно се появиха две повреди при „Северен поток 1“ – на североизток от острова. Няколко европейски лидери и експерти заговориха за „саботаж“ при инцидента с тръбопроводите, минаващи от Русия към Европа. Според сеизмолози в университета в Упсала, Швеция, инцидентите са причинени от експлозии, а не от земетресение или свлачище. Москва отрича да е замесена.

ЦРУ още през лятото предупредило Германия за удар по "Северен поток"

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ предупредило Германия за възможни атаки по газопроводите в Балтийско море още през т...

Междувременно кризисният екип на Федералното министерство на външните работи на Германия също се е заел с инцидента, а няколко федерални министерства и канцлерството обсъждат последствията.

Като първа стъпка контролът на германските суверенни води от страна на федералната полиция се засилва, като нейните кораби наблюдават по-внимателно съответните маршрути на критичната инфраструктура. Освен това федералните провинции трябва да засилят защитата на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море. Защитата на терминалите за втечнен газ, които се изграждат в момента, и на подводните и телекомуникационните кабели също е повод за безпокойство, пише Tagesspiegel.

Поради сложността на атаката, експертите и правителствените кръгове смятат, че тя може да бъде извършена само от държава. Спекулациите са в посока Русия, но мотивът е неясен. Ясно е само, че Кремъл използва "Северен поток 1", за да изнудва Европа, спирайки синьото гориво преди зимния сезон.

Понастоящем германското разузнаване играе водеща роля в разследването и в момента се оценяват сателитни снимки на възможни движения на кораби в навечерието на детонациите.

Фон дер Лайен заплаши със строги последици при умишлено повреждане на енергийната инфраструктура

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за строги последици при всяко умишлено повреждане на европейската...

Една от версиите е, че водолази може да са поставили експлозиви на двете тръби на "Северен поток 1" и на една от двете тръби на все още неработещия "Северен поток 2". Според информация на Tagesspiegel целенасочените експлозии показват, че течовете са огромни, а скоростта на спадане на налягането е била висока.

Освен това между трите места, откъдето са произлезли течовете, има значително разстояние. Поради размерите на течовете - в тръбите може да попадне изключително голямо количество солена вода.

Въпреки че през последните седмици не тече газ по "Северен поток 1", а "Северен поток 2" не беше пуснат в експлоатация поради руското нападение срещу Украйна, случаят повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След предполагаемите нападения цените на природния газ отново се повишиха.

Един от бенефициентите на високите цени е Русия и нейният президент Владимир Путин. В същото време Москва понася щети за милиарди от скъсаните тръбопроводи. Една от общо четирите тръби в двата газопровода остана неповредена и е в експлоатация. Теоретично Русия би могла да предложи поток на газ през нея (през нефункциониращия "Северен поток 2"), който федералното правителство на Германия вероятно ще откаже.

Киев: Изтичането на газ от "Северен поток" е терористична атака на Москва

Украйна заяви, че докладваните течове на газ по газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Европа, вероятно са резултат от "терорист...

Сега Германия се опитва да анализира ситуацията съвместно с датските и шведските власти, но е много трудно да се извърши подходящо разследване на дълбочина от 70-80 метра. Датската страна заяви в сряда, че разследването в морето може да се проведе едва след седмица или две.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com