Германия спешно търси работници в 200 професии - ето кои са най-необходимите

9407
Германия спешно търси работници в 200 професии - ето кои са най-необходимите
Снимка: iStock

За една година броят на професиите в Германия, изпитващи остър недостиг на работна ръка, се е увеличил с 52, става ясно от нови данни на Федералната агенция по труда. 200 от общо 1200 изследвани професии в Германия страдат от недостиг на кадри. Това е нов рекорд, пише германската обществено-правна медия АРД.

Към засегнатите от проблема професии, като грижите за болните и възрастните, шофьорите на камиони, болничния персонал и IT-сектора, сега се прибавят още няколко бранша: хотелиерството и ресторантьорството, металургията и транспорта (шофьори на автобуси). През миналата година половината от незаетите работни места са били в някоя от изброените професии, става ясно още от данните, цитирани от АРД.

Пожар в лагер за украински бежанци в Германия отне живота на малко момче

Пожар е пламнал в лагер за украински бежанци в Централна Германия, отнел е живот и е ранил няколко души. Това съобщи в неделя украински...

Сериозно разминаване между търсене и предлагане

Проучването обаче показва и колко много се разминават търсенето и предлагането, когато става въпрос за запълване на работни места: от регистрираните като безработни квалифицирани работници само 26% са търсили работа в някоя от професиите, в които има недостиг на кадри. Следователно, в сравнение с предходните години, на този частичен пазар на труда се наблюдава все по-голям недостиг на квалифицирани работници, посочват от Агенцията по труда.

Данните се основават на проведен анализ на 1200 професии, които са били изследвани по 14 показателя. Сред тях са например това колко дълго се задържат вакантни определени работни места, каква е специфичната за професията безработица, как се развиват заплатите в сектора и т.н. Ако поне шест от тези показатели са "проблемни", тогава говорим за професия, изпитваща глад за кадри, уточняват от АРД.

Освен въпросните 200 професии, страдащи от недостиг на работна ръка, от Агенцията наблюдават други 157 професионални категории с тревожни показатели, четем още в публикацията.

Навлизането на изкуствения интелект ще промени трудовия пазар

Германският износ неочаквано расте

Германският износ през април неочаквано е нараснал, стимулиран от доставките за Китай след отварянето на страната, сочат данни на федер...

Друго предизвикателство на пазара на труда е развитието на изкуствения интелект (ИИ). Ще има професии, в които навлизането на тези нови технологии ще доведе до закриването на работни места, в други пък ще възникват нови.

Световният икономически форум смята, че поради бързото развитие на изкуствения интелект през следващите пет години ще настъпят значителни промени на трудовия пазар - една четвърт от всички работни места ще бъдат засегнати от това развитие. В най-голяма степен това важи за медиите и развлекателната индустрия, за публичната администрация, образованието, селското стопанство, здравеопазването, енергетиката, хотелиерството и ресторантьорството. Нови нужди ще възникнат преди всичко в областта на технологиите и цифровизацията, се казва още в доклада, цитиран от АРД.

Повече пари за близо 6 милиона работещи в Германия

Развитието на заплатите е сред критериите за това дали даден бранш трябва да бъде квалифициран като изпитващ недостиг на кадри. Нови данни на Федералната статистическа служба на Германия показват, че повишаването на минималното заплащане на труда се е отразило положително на 5,8 милиона трудещи се. През октомври миналата година почасовата ставка в Германия беше вдигната от 10,45 евро на 12 евро, припомня в тази връзка АРД.

Най-голям е ефектът от увеличението ѝ в хотелиерството, в селското и горското стопанство и в рибарството. Повече жени, отколкото мъже са спечелили от новата почасова ставка - 18 процента от работещите жени и 12 процента от мъжете. Съответно в източните германски провинции повече хора са усетили увеличението (18%), срещу 14 на сто в западните провинции, става ясно още от данните на официалната статистика.

Макрон и Шолц поискаха нови избори в спорните райони на Косово

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц поискаха от Косово да позволи провеждането на нови избори в чет...

Свива се секторът с ниско заплащане на труда

Делът на нископлатените работни места се е свил вследствие на увеличаването на минималната работна заплата. За половин година той е намалял от 19% на 15%. Секторът на нископлатените работни места включва трудови правоотношения, при които заплащането е под две трети от средната работна заплата.

Минималната трудова ставка беше въведена в Германия през 2015 година - тогава тя възлизаше на 8,50 евро за час. Тя се прилага за всички работници над 18-годишна възраст, с изключение на изучаващите професия (стажантите/чираците).

 

Източник: Дойче веле

Германия снабдява Украйна с още 300 дрона Vector (ВИДЕО)

Министерството на отбраната на Украйна е поръчало от германската компания Quantum-Systems 300 допълнителни разузнавателни дрона със сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com