Германски политици искат забрана за Ердоган да влиза в страната

1391
Германски политици искат забрана за Ердоган да влиза в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Германски депутати призовават да бъде наложена забрана на турския президент Реджеп Ердоган и представители на правителството да влизат в страната, предаде БГНЕС.

Причина за това е задържането под стража на журналиста от в. „Ди Велт“ Дениз Юджел, който е германски гражданин. Говорителят за вътрешната политика на левицата Стефан Майер подчертава пред „Билд“, че президент, който позволява това да се случва, не следва да бъде приеман в Германия, а Юджел трябва да бъде освободен незабавно.

Съдбата на Турция ще бъде решена на 16 април

Референдумът за промени в Конституцията на Турция ще се проведе на 16 април тази година, реши избирателната комисия. Чрез допитването ...

Експертът по външна политика Ханс-Петер Ул коментира искането на Ердоган да проведе митинг с турската общност в страната преди референдума, което вече е категорично невъзможно след задържането на журналиста. „Наложително е германското правителство да вземе мерки и заедно със забраната за влизането, да бъдат замразени и банковите сметки на Ердоган. Агитаторите за диктатура и връщане на смъртното наказание – правителството в Анкара и президентът на Турция, не следва да имат правото да провеждат митинги в Германия“, посочва депутатката от левицата Севим Даделен, която е с турски корени.

Лидерът на Германската свободна демократична партия-либерали Кристиян Линднер също призова за забрана за представители на турската власт да влизат в Германия. „Анкара търси у нас подкрепа за края на парламентарната система, за приключване с върховенството на закона и свободата на медиите. Това не може да става, докато в Турция арестуват и хвърлят в затвора германски гражданин, който ползва свободата на словото. Наложително е Германия да преосмисли отново отношенията си с Турция“, коментира пред ARD Линднер.

Според него германското правителство трябва да излезе с твърдо решение както за двустранните връзки, така и за конкретния случай с журналиста. Турция, която погазва европейските ценности, няма място в семейството на ЕС, подчертава той. Вчера веднага след задържането на Дениз Юджел под стража със съдебно решение външното министерство в Берлин привика посланика на Турция и отправи официален протест с настояването кореспондентът на „Дойче веле“ и „Ди Велт“ да бъде незабавно пуснат на свобода.

Външният министър Зигмар Габриел заяви пред журналисти, че Германия е изправена пред един от най-сериозните проблеми в отношенията с Анкара. „Недопустимо е в която и да е държава съдебната система да бъде ползвана за оръжие срещу журналистите. Както в Германия, така и в Турция , законите трябва да защитават демокрацията и правата на човека“, подчерта при следващо изявление по случая Габриел.

Комисия на турския парламент одобри проект за конституционни промени, даващи повече власт на президента

Конституционната комисия на турския парламент одобри проект за промени в основния закон на Турция, които ще дадат повече власт на прези...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com