Германските медици получават заплати от 2000 до 25 000 евро

2686
Германските медици получават заплати от  2000 до 25 000 евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията разкри мащабите на един от най-сериозните проблеми на здравеопазването в Източна Европа: острата липса на кадри, която е резултат не само от демографския проблем, но и от емиграцията на лекари и медицински сестри. А ключови фактори за мотивацията на медиците да потърсят реализация в чужбина са най-вече по-добрите условия на труд и по-високото заплащане. В тази връзка да видим колко печелят медиците в Германия, която е страната, привличаща особено много медицински кадри от България, съобщава Дойче веле.

Заплатите на лекарите

Германия ще удължи ограниченията в страната до 20 декември

Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавирус...

Заплатите на лекарите в Германия зависят не само от позицията и специалността, но и от това къде работи съответният медик: в университетска, частна или държавна болница или пък в собствен кабинет. Директорите на клиники получават средно 280 000 евро брутна годишна заплата. Средната брутна годишна заплата на главните лекари е 114 000 евро, на редовите лекари - 84 000 евро, а на асистентите - 68 000 евро. Заплащането в университетските клиники обикновено е най-високо.

Ето и няколко конкретни примера за заплатите на лекари със собствен кабинет - но с уговорката, че с припечелените пари те трябва да покриват и текущи разходи като застраховки, набавяне на нова апаратура и изплащане на самия кабинет. Най-доходоносна е специалността на радиолозите, които получават средна брутна заплата от 25 300 евро на месец. Следват офталмолозите (19 100), хирурзите (16 500) и ортопедите (16 100). Педиатрите получават средно по 11 600 евро месечно, а общопрактикуващите лекари - 11 500.

Заплатите на медицинските сестри

Медицинските сестри и болногледачите получават заплата още по време на обучението си, като възнаграждението нараства всяка година. През първата те получават брутна заплата от 1010 евро месечно, през втората - 1072 евро, а през третата - 1173 евро. След края на обучението им стартовата заплата в държавните здравни учреждения е между 2000 и 2400 евро бруто на месец.

Анти – COVID протести в Берлин въпреки забраните, има арестувани (ВИДЕО)

Хиляди хора излязоха днес на протест в така наречения „квартал на властта“, за да изразят несъгласието си с мерките срещу к...

Заплащането нараства с времето и след 13 години вече достига 3200 евро. Към тази сума се добавят и бонуси за нощни и неделни смени. Старшите сестри получават до 3600 евро бруто на месец. В частните здравни учреждения заплащането варира, като на много места то е по-ниско, отколкото в държавните.

Дефицит на кадри има и в Германия

Макар високите заплати да привличат много чуждестранни кадри, Германия също страда от сериозен дефицит на медицински персонал. Над 200 000 са вакантните места за медицински кадри в Германия, като за 30 000 от тях се търсят лекари. В следващите години тази тенденция ще се изостря все повече: през 2030 година се очаква недостиг на над 500 000 медицински кадри, като лекарите, които няма да достигат, ще са повече от 80 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com