Германско издание: Доверието към ЕС спада

1290
Германско издание: Доверието към ЕС спада
Снимка: iStock/Guliver

В двете най-влиятелни държави от Европейския съюз, Франция и Германия, доверието в ЕС се руши – твърди германското издание Bild в редакционна статия под заглавие Vertrauen in die EU zerbröselt!. Недоволството на Германия от ЕС е особено насочено срещу администрацията на председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, показват социологически проучвания.

Изненадващо е, че именно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз - Франция и Германия - доверието в него е паднало особено силно с 49%.

Това показват резултатите от проучване, проведено в 12 държави от Европейския съвет за външни отношения (ECFR), мозъчен тръст, който използва данни от различни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).

Според тези данни по-голямата част от анкетираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на коронавируса считат, че европейският проект е „провален“, но въпреки това настояват, че като цяло съюзът е нещо добро. Германците просто се съмняват в бъдещето на ЕС

В Германия броят на съмняващите се в европейския проект се е увеличил с 11% в сравнение с периода преди пандемията. В хода на социологическите проучвания социолозите установили, че „избирателите на демократичния център са особено дълбоко разочаровани от ЕС“. 49% от всички германци вече изобщо нямат доверие в ЕС. Всеки трети избирател е на мнение, че интеграцията е отишла твърде далеч.

„Не може да се скрие, че институциите на ЕС пропуснаха възможността да докажат своята стойност пред европейските избиратели по време на пандемията covid-19. Резултатите от нашите проучвания показват, че бавното разпространение на ваксините и широкото отразяване на този процес в медиите са оказали отрицателно въздействие върху общественото мнение“, заключават инициаторите на проучването.

Урсула фон дер Лайен в огъня на критиката

За разлика от единадесет други страни в проучването, недоволството на германците от Европейския съюз се дължи главно на начина, по който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпълнява задълженията си. Както и в други европейски страни, в Германия има искания за публично разследване на проблемите с доставката и разпространението на ваксини в ЕС.

Една от инициаторите на анкетата, Яна Пуглиерин, заявява в интервю за вестник Bild: „Няма нужда да се страхуваме, че Германия ще напусне ЕС или че някаква евроскептична партия ще поеме канцеларията на федералния канцлер в хода на настоящите избори за Бундестага, но все пак доверието на германците в Европейския съюз силно се разклати."

В някои други страни обаче се наблюдава намаляване на броя на хората, които вярват, че системата на ЕС е колабирала. На първо място, това е характерно за Италия, където делът на гражданите, негативно настроени към ЕС, е намалял с 5%.

Британско издание: Политиката на ЕС спрямо Русия е в окаяно състояние

Страните от Централна и Източна Европа дават на Запада пример за сурово отношение към Русия - така изглежда на автора на статията Тони ...

Проучването е проведено през март/април, когато изоставането в кампанията за ваксинация, например от САЩ или Великобритания, все още е огромно, а работата на Европейската комисия поради забавянето на доставките на ваксини е особено остро критикувана.

Огромно недоволство от Ердоган

Особено силно в допитването беше засегнат президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, човекът, който принуди председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на нейното посещение в Анкара през април да седне на диван, далеч от креслата, където са седнали той и председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел.

Турция е единствената държава в света, която повечето европейци смятат за враг, а не като необходим партньор. За това пишат и инициаторите на анкетата. Това е още по-забележително, че Турция е член на НАТО, за разлика от Китай, Русия, Индия и Япония, които европейците смятат за по-малко опасни.

Само 25% от европейците все още виждат Турция като необходим партньор и само 4% я смятат за съюзник с общи ценности и интереси. В Германия 41% от анкетираните възприемат Турция при Ердоган като враг, други 11% като съперник.

Европейската комисия стартира дело срещу Унгария за сваляне на радиостанция от ефир

Европейската комисия започна дело срещу Унгария за сваляне от ефир на водеща независима радиостанция, често критикуваща премиера Виктор...

Освен това германците изпитват дълбоко недоверие към партньорството със САЩ, въпреки прогресивната промяна в хода на американската външна политика при Джо Байдън. Само 19% от германците възприемат САЩ като съюзник, като държава, която споделя техните интереси и ценности.

Според инициаторите на анкетата резултатите от нея трябва да се разглеждат като „сигнал за насочване на останалата подкрепа от ЕС в правилната посока“. Те вярват, че чувството за обща уязвимост не е достатъчно, за да „се развие европейски проект след пандемията. Сега европейските институции трябва да докажат способността си да обслужват европейските граждани. "

Те съветват политиците: вместо през цялото време да говорят за "жертвите", които германците трябва да принесат на Европа, или за "отговорността" на германците, те трябва да преминат към позиция, в която германските национални интереси ще бъдат по-ясно формулирани и представлявани.

По-конкретно: вместо да питаме какво Германия може да направи за Европа, трябва да попитаме какво Европа и светът могат да предложат на Германия. В този случай Германия „може да отиде на някои трудни външнополитически преговори, от които досега се е въздържала да участва и по този начин да вдъхне нов живот на европейския проект“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа