Германското председателство на ЕС под мотото „заедно“ срещу коронавируса и за зелена икономика

2379
Германското председателство на ЕС под мотото „заедно“ срещу коронавируса и за зелена икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

Под мотото „Заедно за възстановяването на Европа“, Германското председателство е решено да се заеме с предизвикателствата на пандемията от коронавирус, заяви канцлерът Ангела Меркел. Тя почерта петте области, върху които Европа трябва да работи, ако иска да излезе единна и силна от настоящата криза: основните права, солидарността и кохезията, климатичните изменения, дигитализацията и ролята на Европа в света. „Германия е готова да покаже изключителна солидарност“, подчерта тя, за да направи Европа зелена, иновативна, устойчива, по-дигитална и конкурентноспособна. „Европа може да постигне велики неща, ако работим заедно и сме солидарни един към друг“, подчерта тя.

“Всеки трябва да допринесе според възможностите си”, каза Меркел, добавяйки, че пандемията е най-голямото предизвикателство в европейската история, което е взело живота на стотици хиляди хора, оставило е без работа милиони и е довело до ограничаване на основните права. Меркел каза, че за нея като бивша гражданка на ГДР най-трудното решение е било ограничаването на правата на гражданите и постави защитата им като основен приоритет на германското председателство на Съвета на ЕС, което ще продължи до края на годината.

Германия ще настоява за бързо постигане на съгласие по фонда за възстановяване на Европа, който Европейската комисия предложи. Следващата седмица лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел в опит да намерят компромис.

“ЕС ще излезе силен от кризата, ако преодолеем различията и видим света през очите на другите. Всички сме уязвими и никой не може да се справи сам”, заяви Меркел.

Германският канцлер каза, че все още различията между страните членки за парите са големи, макар да има “воля за постигане на компромис”. В отговор на въпрос, Меркел съобщи, че разногласията се простират и върху предложеното обвързване на достъпа до европейските фондове със спазването на върховенството на закона. Призована неколкократно от евродепутати да не отстъпва от принципа за върховенство на правото срещу пари, Меркел увери, че "защитата на върховенството на правото е нещо, за което ще се борим".

Германия ще се стреми да се постигне споразумение за размера, условията и разпределенията на средствата от 750-милиардния спасителен пакет и 1,1 трилионния бюджет на ЕС за 2021-2028 г. Меркел увери, че социалното измерение на мерките е също толкова важно, колкото икономическото възстановяване.

Меркел, която е съавтор на предложението за фонд за възстановяване заедно с френския президент Еманюел Макрон, призова програмата да бъде запазена амбициозна, защото финансирането не трябва да помогне само за връщане до нивата, отпреди пандемията, а “да бъде стъпка в бъдещето”.

Тя обяви, че Германия ще настоява страните членки да поемат нова цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% спрямо 1990 г., като то трябва да бъде постигнато до 2030 г. В момента ЕС си е обещал 45% по-малко СО2 емисии. Берлин подкрепя и постигането на въглеродно неутрална икономика до 2050 г.

Европейската комисия ще предложи нови екологични цели за парниковите газове през септември, съобщи председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, която също участва в дебата с Меркел в Европейския парламент.

Германският канцлер заяви, че намирането на глобално решение за спасяване на планетата е възможно само ако Европа е водеща.

Меркел настоя за повече цифрова независимост на Европа, което трябва да бъде отразено в увеличаване на европейското финаннсиране за иновации и изследвания, особено за квантовите и водородните технологии.

Без да спомене нито веднъж САЩ или трансатлантическите отношения, Ангела Меркел заяви, че германското председателство ще се стреми към засилване на ролята на Европа в световните дела.

Като първа задача тя посочи постигането на споразумение за бъдещите отношения с Обединено кралство, което напусна ЕС през февруари.

Меркел с маска за пръв път от началото на епидемията

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път от началото на пандемията от коронавирус публично се показа със защитна маска. Това се с...

“Ще продължа да настоявам за постигане на споразумение, но трябва да се подготвим и за бъдеще без сделка”, предупреди канцлерът.

До края на годината Лондон и Брюксел се намират в преходен период, преговаряйки за бъдещите си отношения. Напредъкът в разговорите обаче е ограничен по оценката на германския канцлер.

Меркел съобщи, че германското председателство ще организира първите конференции за присъединяване с кандидатките Северна Македония и Албания, които получиха зелена светлина за започване на преговори за членство. Не беше споменато нищо за положението на Турция, преговорите, с която са практически замразени след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Отношенията с Африканския съюз и с Китай ще бъдат стратегически приоритети на германското председателство на ЕС, като целта ще бъде те да бъдат разширени, заяви германският канцлер.

„Предизвикателството, пред което сме изправени ,,не би могло да бъде по-изключително“, каза от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Но ние ще излезем по-силни благодарение на плана за възстановяване Next Generation EU. Германия избра една дума: заедно. Това е двигателят на нашия съюз“. Тя подчерта, че Европа се нуждае от двете неща - нов дългосрочен бюджет на ЕС (МФР) и плана за възстановяване Next Generation EU. Комисията ще направи всичко по силите си, за да постигнем споразумение, каза тя.

Меркел: Коронавирусът е най-сериозното предизвикателство в историята на Европейския съюз

Разпространението на коронавируса се превърна в най-сериозната криза в историята на Европейския съюз. Това заяви на пресконференция гер...

Ето как евродепутатите коментираха представянето:

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза че Европа се „препъва“ от криза в криза заради страха. „Страхът е враг на солидарността, бъдещето и свободата“. Има големи очаквания от Германското председателство, продължи той. „Сега ЕС се нуждае от смелост, за да прояви солидарност. Този месец имаме нужда от решение за фонда за възстановяване“, настоя М. Вебер. „Никоя общност не може да оцелее без общностен дух. За нас това е просто европейският начин на живот. "

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) предложи да работи "рамо до рамо" с Германското председателство за преодоляване на различията и разделенията Север-Юг и Изток-Запад в Европа, в полза на гражданите. „Трябва да докажем, че е възможно да се създаде по-справедливо и по-устойчиво общество, което мисли за околната среда и бъдещите поколения (...), защитава работниците, цени разнообразието и се справя с миграционните потоци със солидарност“, добави тя.

„Сегашният приоритет трябва да бъде приемането на плана за възстановяване и новата финансова рамка” каза Дачиан Чолош (Renew, Румъния). „Изграждаме Европа около проект, визия и силни ценности “, добави той. „Крайно време е да направим спазването на принципите на правовата държава условие за получаване на европейски фондове. Политическата възможност е тук. Използвайте този безпрецедентен пакет като средство за въздействие“.

Йорг Мойтен (ИД, Германия) разкритикува канцлера, че е нeвежа и подхожда идеологизирано. „Предавате европейската идея и застрашавате бъдещето на следващите поколения“, каза той, посочвайки Европейския зелен пакт и фонда за възстановяване. "Вашето разбиране за солидарност е абсурдно", заключи той.

Меркел: Надявам се да се споразумеем за бюджета на ЕС още на следващия Съвет

Канцлерката на Германия Ангела Меркел каза, че се надява споразумение за бюджета на ЕС и финансовата помощ за страните за борба с корон...

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) каза, че същата решителност, която ЕС показва срещу COVID-19, трябва да се прилага и по отношение на климатичната криза. „Трябва да преодолеем кризата с коронавируса и да избегнем климатичната“. Германското председателство може да даде важен принос тук, каза тя, например с амбициозен закон за климата, който призовава за намаляване на емисиите на парникови газове с 65% до 2030 г.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) заяви, че досега отговорът на ЕС относно пандемията е бил „бавен, не особено ефикасен и без истинска солидарност“. Германия трябва да остави настрана егоизма и да възстанови първоначалния дух на ЕС, като избягва грешките от миналото. „Трябва да съживим икономиката, да приложим благоприятни търговски политики и да възстановим единния пазар.“

Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) припомни вредните политики на строги бюджетни икономии, прилагани по време на финансовата криза, и призова г-жа Меркел да не допуска тази грешка повторно. Той също така призова Германия да направи публични и прозрачни протоколите на Съвета и повече да не блокира предложението за дигитален данък върху големите компании.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа