Германското разузнаване съобщи за "руски неонацисти", които воюват в Украйна. Те сами не го крият

22636
Германското разузнаване съобщи за "руски неонацисти", които воюват в Украйна. Те сами не го крият
Снимка: стопкадър / Твой Новостной / YouTube

"Владимир Путин оправдава своята агресивна война с "денацификацията" на Украйна. Вътрешен документ на германската федерална разузнавателна служба BND демонстрира, че московските войски са подкрепяни от десни екстремистки групировки", пише германският седмичник Der Spiegel. По данни на германското разузнаване воюващите в Украйна групировки на руски "десни екстремисти и неонацисти", се оказват подразделение на „Руско имперско движение“ и групировката „Русич“.

Руската служба на ВВС разказва какво е известно за тях.

В статия, публикувана в неделя, Spiegel се позовава на поверителен доклад на BND, изпратен до федералните министерства миналата седмица. Според BND най-малко две десни екстремистки групи участват във военните действия в Украйна.

Германците наричат едната от тях „Руска имперска лига“, но уточняват, че става дума за „Руски имперски легион“ - военизирано подразделение на „Руско имперско движение“ (РИД). Освен това в доклада става дума за групата „Русич“.

Броят на бойците, които воюват в Украйна, не се посочва в доклада. И двете групи са воювали на страната на Русия в Донбас през 2014 и 2015 г. Сътрудничеството с тези групи свежда до абсурд заявената от Кремъл причина за войната - така наречената денацификация на Украйна, преразказва Spiegel документа на разузнаването.

В доклада се казва, че в деня на нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари ръководителят на „Руски имперски легион“ Денис Гариев е написал в Telegram: „Ние безусловно подкрепяме ликвидирането на сепаратисткото образувание, наречено Украйна.“

BBC е открила тази публикация в канала в Telegram, който е преименуван на „ПАРТИZАН“ на 27 февруари. Под поста стои подписът „Ръководителят на Центъра за тактическа и огнева подготовка „Партизан“ Гариев Денис“.

Същият пост е публикуван на 24 февруари от Telegram канала на „Руско имперско движение“, отбелязва Deutsche Welle.

BND обръща внимание на факта, че в един от Telegram каналите е било обявено набиране на бойци с боен опит и възпитаници на учебния център на организацията „Партизан“ в Санкт Петербург. Не е ясно дали набирането е извършено по искане или въз основа на консултации с руското ръководство, отбелязват авторите на доклада.

Набиране на доброволци, желаещи да участват във войната с Украйна, е обявено на 8 март от същия Telegram канал "Партиzан", както се е убедила ВВС. В доклад пише, че заместникът на Гариев е загинал в Украйна, а самият Гариев е бил ранен. Поне още двама техни съратници са били тежко ранени.

На страницата на центъра „Партизан“ BBC е открила съобщение за раняването на Гариев от 19 април: „Нашият командир Денис Гариев е ранен, в крака, костите са цели, евакуиран е в Русия, чувства се добре, смята скоро да се върне в строя."

Денис Гариев. Стопкадър / Центр Партизан

През май в т Telegram канала РИД се появи публикация за смъртта на заместника на Гариев Денис Некрасов край Изюм, обръща внимание на Deutsche Welle.

Както разказва Spiegel, групировката „Русич“ е водила бойни действия в Украйна най-късно от началото на април. През 2014 и 2015 г. нейните бойци са били „известни с изключителната си жестокост“ и репутацията на „никога не вземащи пленници“, подчертава германското издание Der Tagesspiegel.

Командир на подразделението "Русич" е неонацистът Алексей Милчаков, по прякор Фриц. Преди да участва в бойните действия в Украйна, той подстрекава в социалните мрежи към ксенофобски убийства, като публикува снимки на (ВНИМАНИЕ, следващият линк е с шокиращи кадри и не се препоръчва за лица под 18 години и хора със слаби нерви!) зверството си над кученце, на които отрязва неговата глава, пише The Insider.

В началото на април ръководителят на марионетната проруска ДНР Денис Пушилин връчи награди на бойците на народната милиция, участвали в атаката срещу Мариупол. Сред наградените се оказал милиционер, чиято униформа носи нашивка под формата на леко модифицирана нацистка емблема „Тотенкопф“. Тази емблема е носена от войници от 3-та танкова дивизия на СС "Тотенкопф" („Череп“ – б.р.). Също така на ръкава на боеца се вижда скандинавският символ на Один "Валкнут", който често се използва от неоезичници и неонацисти.

В руската социална мрежа „Вконтакте“ има страница на „диверсионно-щурмововата разузнавателна група (ДШРГ) „Русич“: те наричат себе си „доброволческо подразделение“, което от юни 2014 г. до юли 2015 г. активно е участвало във въоръжения конфликт в Украйна на страната на сепаратистите. Там се посочва още, че от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. групировката участва в бойните действия.

С какво са известни групировките от доклада на BND

Членове на "Руско имперско движение", както съобщават медиите, по-рано са участвали в бойните действия не само в Източна Украйна, но и в Близкия изток.

През 2020 г. BBC също съобщи за връзки между руски и шведски националисти, включително двама осъдени за терористични атаки в Швеция, които са били обучавани във военния лагер на същия петербургски център „Партизан“, организиран от „Руско имперско движение".

Центърът за тактическа и огнева подготовка „Партизан“ под ръководството на Денис Гариев официално функционира в Санкт Петербург. Неговият аватар на уебсайта и в мрежата „Вконтакте“ съвпада с аватара на Telegram канала „Партиzан“, който фигурира в доклада на BND.

Във видеоинтервю от 2015 г., публикувано на страницата на Центъра „Партизан“, Денис Гариев е представен като „ръководител на учебния център на опълченците“.

В първите години на конфликта в Източна Украйна той, по данни на електронната база данни „Картотека.ру“, е бил председател и съосновател на регионалната обществена организация ДНД „Резерв-дружина“ (намира се на същия адрес като "Партизан") в Санкт Петербург. А през 2018 г. той се превръща в „Еврика“ ООД, която по-рано е получавала държавни поръчки в размер на повече от 10 милиона рубли от структурите на ФСБ, ФСО, Министерството на вътрешните работи, Главната военна прокуратура и др.

Бивши участници в бойните действия в Източна Украйна разказват пред „Фонтанка“, че програмата на „Партизан“, освен публични занятия по бойна тактика, височинна подготовка, точна стрелба и военно-полева медицина, е съдържала и непубличен блок – за опитни бойци.

Отворената програма на курса на центъра „Партизан“ до голяма степен съвпада с описанието на тренировките, вменени на осъдените по гръмкото дело „Мрежа“ (те са признати за членове на общността, наречена „Сеть“ („Мрежа“ – б.р.), която в Русия е призната като терористична и забранена).

В „Партизан“ е преминал общодостъпна подготовка и един от осъдените по делото „Мрежа“ - индустриалният алпинист Юлий Бояршинов. Защитниците по делото "Мрежа" не са успели да проверят законността на дейността на този център.

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ включи "Руско имперско движение" в списъка на международните терористични организации, а Денис Гариев и двама от неговите съратници като лидери на РИД - в отделен списък на "специално определени" и блокирани лица.

Тогава руското външно министерство нарече решението на САЩ "необосновано". През 2021 г. Канада също постави РИП в списъка с терористични организации.

Групировката "Русич" и нейният командир Алексей Милчаков също са включени в санкционните списъци на Канада, отбелязва Deutsche Wellе.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зеленски с прогноза за украинските жертви в битката за Донбас. Какъв е българският прочит?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа