Гнилата история на принц Йорг Саксонски, който обича Русия

5263
Гнилата история на принц Йорг Саксонски, който обича Русия
Снимка: iStock

Той е почетен гост на московските ревюта и светски събития, канят го банкери и дипломати, учи руснаците на етикет: принц Йорг Волфганг Фердинанд Луитполд Сакс-Кобург и Гота, херцог на Саксония, е много популярен в Русия. "Русия ми харесва. Тук има много от това, което отдавна е загубено на Запад", казва той в интервю по руската телевизия. Той подчертава и, че е против западните санкции и даже обмисля да вземе руски паспорт.

"Невероятните възможности" на принц Йорг

Принц Йорг от години живее в Швейцария, в Кнонау близо до Цюрих. В своя замък той е регистрирал "Дружество за приятелство Русия-Швейцария". Там е и седалището на организацията "Diplomaten International", на чийто сайт пише много за коварния Запад и гордата Русия, с която е по-добре да не се спори.

При това визитката с аристократичната фамилия помага не само в дипломацията, но и в бизнеса. "Имайки титла и невероятни възможности за контакти в Швейцария, принц Йорг може да бъде полезен за повишаването на квалификацията както с безценните си познания по международен етикет, така и със своите контакти в европейския бизнес елит", изтъква в социалните мрежи заслугите на принца неговата заместничка в швейцарско-руското дружество за приятелство Марина Чайка. На срещите в Русия принцът не само говори за отношенията между Русия и Швейцария, но не пропуска и да предложи услугите на своята фирма за управление на активи - Atlas Portfolio Management AG. Освен нея в Кнонау принцът е регистрирал още десетина фирми.

Йорг Саксонски: от Космоса до марихуаната

Деловата активност на Йорг Саксонски, както се нарича принцът, не се ограничава с Швейцария. Неговите връзки с Русия имат дълга история и впечатляващи мащаби. Така например, както се вижда от регистъра на британските компании, Йорг Волфганг навремето е бил съучредител на една от тях - занимавалата се с "космически превози" ISTA, която вече е ликвидирана. Негов партньор в тази фирма е била "Международната космическа компания "Космотрас" - до 2014-а година съвместен проект на руското министерство на отбраната, "Роскосмос" и украинското конструкторско бюро "Южное". "Космотрас" предоставял междуконтинентални ракети РС-20 за конверсия в ракети "Днепър", изпращали граждански спътници в Космоса.

Но не е само това - една от многобройните компании, регистрирани в замъка в Кнонау е Xedyn AG, наричала се до средата на миналата година JuicyFields AG, като принц Йорг е бил неин вицепрезидент. Тази фирма е част от цял конгломерат компании, създадени при различни юрисдикции за привличането на частни инвестиции в отглеждането на марихуана.

JuicyFields успява да спечели за проекта си доверието на хиляди вложители по цял свят. Хората в продължение на две години превеждали пари през интернет платформа, надявайки се на обещаната свръхпечалба. Те очаквали да спечелят от продажбата на канабис в страните от Европа и Северна Америка, където тя била легализирана или за медицински цели, или за свободна консумация. Но проектът се оказал сапунен мехур и през лятото на 2022 година се спукал. Никой не бил отглеждал никаква марихуана, а милионите евро на доверчивите инвеститори просто изчезнали.

Разследвания в Цюрих и Берлин

Пред ДВ прокуратурата в Цюрих потвърждава, че се води следствие по подозрение в кражба срещу лицата, които стоят зад интернет платформата Juicyfields.io. "Както е прието в такива случаи, до завършването на юридическите процедури действа презумпцията за невинност", отбелязват от пресслужбата на прокуратурата, в чиято юрисдикция е наказателното дело.

Питане е отправено и до Берлин, където също се води следствие, тъй като аферата JuicyFields се заражда именно там: компанията е създадена през 2019 година в германската столица от Виктор Битнер, който е с руски произход. Година и половина по-късно берлинската фирма се сдобива с "дъщеря" в Швейцария - в замъка на принц Йорг.

Отговорът от Берлин е по-конкретен: в него се казва, че в тамошната криминална полиция са приети вече 761 жалби за извършени престъпления с обща сума на загубите от почти девет милиона евро. "По предварителни оценки има още над 1000 жалби, които не са регистрирани, така че засега не може да бъде назована общата сума на щетите", заявяват берлинските правоохранители. Затова следователи и адвокати, потърсени от ДВ предполагат, че споменатата сума е само върхът на айсберга.

Кой стои зад престъпленията на JuicyFields?

ДВ в продължение на няколко месеца полага усилия да разплете криминалната история, включително търсейки отговора на въпроса къде са отишли парите. Принц Йорг например заявява официално, че веднага щом разбрал за подозренията за пране на пари чрез този конгломерат, се отказал от пълномощията си във фирмата.

Междувременно се установило, че следите на изчезналите милиони водят към Русия - ДВ стига до руснак, който по неговите собствени думи изпълнявал в JuicyFields функциите на началник отдел "Вътрешна сигурност". Той казва, че по указания от Русия се занимавал с "мръсната работа по места", т.е. грижил се е за това номиналните директори на компанията - като принц Йорг в Швейцария или Виктор Битнер в Берлин - да изпълняват нарежданията на "кураторите". "Тези директори играеха ролята на марионетки. Всеки имаше роля - как да се държи и какво да прави. За цирка те получаваха пари, които си заработваха", разказва пред ДВ източникът, пожелал да не назоваваме истинското му име.

При условията на пълна анонимност той споделя, че цялата афера с инвестициите е била осъществена под ръководството на руски граждани, които в крайна сметка се укрили с парите. Той не назовава имената на "кураторите", опасявайки се за живота си.

Принцът всъщност е фалшив

Проучванията на ДВ установяват и друго: че принцът съвсем не е този, за когото се представя, и по никакъв начин не е част от династията Сакс-Кобург и Гота. Оказва се, че в миналото е имал далеч по-прозаично име - Йорг Мерц. Самият той обяснява в отговор на въпроса на ДВ: получил новото име на базата на брак, сключен през 1999 година.

Респективно принцът изобщо няма благодорен произход, носи името без него, както заявяват пред ДВ от рода Сакс-Кобург и Гота. "Той по никакъв начин не е свързан с херцогския род Сакс-Кобург и Гота, не го познаваме лично", отговарят от секретариата на херцогството.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа