Години затвор грозят руска тийнейджърка, критикувала войната в социалните мрежи

4366
Години затвор грозят руска тийнейджърка, критикувала войната в социалните мрежи
Снимка: Gettyimages.com

Олеся Кривцова има татуировка против Путин на единия глезен и гривна, която проследява всяко нейно движение на другия. 19-годишното момиче от Архангелска област на Русия трябва да носи устройството, докато е под домашен арест, след като беше обвинена за публикации в социалните медии, които според властите дискредитират руската армия и оправдават тероризма, предава CNN.

Руските официални лица добавиха Кривцова към списъка на терористите и екстремистите, наравно с Ислямска държава, Ал Кайда и талибаните, за публикуване на история в Instagram за експлозията на Кримския мост през октомври, както и критики към Русия заради нахлуването в Украйна.

Ракета удари жилищна сграда в украинския град Харков (СНИМКИ)

Ракета е ударила жилищна сграда в украинския град Харков. Първоначалните данни сочат за 1 загинал, трима са ранени. На мястото са били ...

Кривцова, студентка в Северния (Арктически) федерален университет в северозападния град Архангелск, също е изправена пред наказателни обвинения за дискредитиране на руската армия заради предполагаема критична публикация на войната в студентски чат в руската социална мрежа VK.

В момента Кривцова е под домашен арест в апартамента на майка си в Северодвинск, Архангелска област, със забрана да влиза в интернет и да използва други форми на комуникация. „Случаят на Олеся не е първият, нито е последният“, каза Алексей Кичин, адвокат на Кривцова, пред CNN. Той уточнява, че тийнейджърката може да получи до три години затвор за дискредитиране на руската армия и до седем години затвор по член за оправдаване на тероризма. Защитата на Кривцова обаче се надява на по-меко наказание като глоба.

Майката на Олеся, Наталия Кривцова, казва, че правителството се опитва да предупреди обществото, като дъщеря й е „публично бичувана“, защото не е запазила възгледите си за себе си. „Ние живеем в Архангелска област и това е огромен регион, но твърде отдалечен от центъра. В Архангелск вече няма протести, така че те се опитват да удушат всичко, което е останало на ранен етап“, каза Наталия Кривцова пред CNN.

Местен лидер на Комунистическата партия Александър Новиков публично се подигра на тийнейджърката по държавната телевизия, наричайки я глупачка, която трябва да бъде изпратена на фронтовата линия в източната част на Донбас в Украйна, за да може да „погледне в очите“ военните битки като част от Архангелския батальон.

Нерви от стомана: Украински боец демонстрира невероятно самообладание по време на бой (ВИДЕО)

Видео, показващо изключителното хладнокръвие на украински войник по време на ожесточен руски обстрел, се разпространява в социалните мр...

Независимият наблюдател за правата на човека OVD-Info каза, че най-малко 61 дела са образувани в Русия през 2022 г. по обвинения в оправдаване на тероризма в интернет, като 26 са довели до присъди досега.

Това не е първият сблъсък на Олеся Кривцова с властите за публично изказване на възгледите си. Миналия май тя се изправи пред административни обвинения за дискредитиране на руската армия чрез разпространение на антивоенни плакати.

Нещата станаха по-сериозни, когато тя беше обвинена в дискредитиране на руската армия в социалните медии миналия октомври. Според адвоката на Кривцова повторно нарушение по същия член се превръща в наказателно дело. „Тя има изострено чувство за справедливост, което прави живота й труден. Неспособността да се запази мълчание сега е голям грях в Русия", каза той.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Над 40% от територията на Украйна е минирана, твърди неправителствена организация

Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия. Това съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа