Горят книги за Хари Потър заради обвинения към Роулинг, че включила убиец в дамски дрехи в роман

3922
Горят книги за Хари Потър заради обвинения към Роулинг, че включила убиец в дамски дрехи в роман

Миналата седмица новият трилър на Дж.К. Роулинг (под псевдонима Робърт Галбрайт) „Troubled Blood“ продаде почти 65 000 копия на фона на широко разпространената критика срещу решението на автора да включи в романа сериен убиец, който се облича в дамски дрехи, съобщава The Guardian.

Последният, пети роман за Корморан Страйк, в който частният детектив на Роулинг разследва изчезването на лекарка десетилетие по-рано, беше публикуван миналия вторник. В едно от първите ревюта в „Телеграф“ Крийд, един от заподозрените в убийство в романа, бе наречен „сериен убиец травестит“ и се появи въпросът „какво ще направят критиците на позицията на Роулинг по темата за транс хората срещу книга, чиято поука изглежда е: никога не се доверявайте на мъж в рокля”.

Разказвана от звезди, книга за „Хари Потър“ върви безплатно

Дж. К. Роулинг обяви излизането на безплатни седмични записи, в които известни личности разказват части от първата книга на популярнат...

Това породи допълнителни обвинения в трансфобия срещу авторката, след предишните й коментари за транс хора, с хаштаг #RIPJKRowling в тенденция в Twitter и подбуди за изгаряне на романа. Роулинг не коментира споровете около Крийд, освен признанието, че се базира на двама реални убийци.

Роулинг описва героя, предизвикал полемиката, като „садистичен сериен убиец, действал през 60-те и 70-те години, основан на реално съществуващите убийци Джери Брудос и Ръсел Уилямс, и двамата майстори на манипулацията, вземали трофеи от жертвите си“. Брудос и Уилямс били фетишисти и вземали за спомен женски дрехи от жертвите си. Те са осъдени и изпратени в затвора за множество убийства съответно в САЩ и Канада.

В разгорещен онлайн спор защитници и критици на Роулинг си разменяха реплики с тагове в Twitter след публикуването на романа. Критиците на авторката на популярната поредица за Хари Потър я обвиняват в предразсъдъци с образа на убиец травестит, докато поддръжниците й защитават правото й да пише художествена литература, без публиката да си вади заключения за възгледите й и да я напада.

Впоследствие книжарница в Австралия обяви, че спира да продава нови книги на Роулинг или Галбрайт. По подобен начин вече постъпиха още няколко книжарници по света, след като доскоро любимата писателка на малки и големи публикува есе (през юни), в което излага убеждението си, че транс жените, които не са подложени на хормонална терапия или хирургичен преход, не трябва да имат достъп до еднополови пространства - примерно до женски тоалетни.

Авторката на "Хари Потър" съди асистентката си за кражби

Известната в цял свят с книгите за Хари Потър писателка Дж. К. Роулинг съди бившата си лична асистентка Аманта Доналдсън за неспазване ...

Newsweek пък съобщи за нова тенденция в TikTok, при която бивши фенове на Хари Потър регистрират гнева си от възгледите на Роулинг към транс хората, като изгарят нейни книги.

Въпреки цялото тази омраза официалните данни на Nielsen BookScan разкриват, че Troubled Blood е попаднала на първо място в класациите за книги на Обединеното кралство, с продадени 64 633 копия за пет дни.

Според Bookseller това е най-голямата едноседмична продажба за заглавие на Галбрайт, почти двойно повече от продажбите през първата седмица на предишния ѝ роман от поредицата „Смъртоносно бяло“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа