Готвачът на Путин призна, че е създател на частната армия "Вагнер"

9795
Готвачът на Путин призна, че е създател на частната армия "Вагнер"
Снимка: Getty Images

Ресторантьорът Евгений Пригожин, смятан на моменти в последните години за близък до Кремъл, потвърди, че е създателят на частната военна компания "Вагнер" - най-известната руска частна армия, воювала в Сирия и редица африкански държави и сега официално сражаваща се в Украйна.

В съобщение на групата си "Конкорд" той обяснява, че решил да създаде "Вагнер" през 2014 г., когато "започнал геноцидът над руското население в Донбас" (той има предвид твърдения на Русия, които за осем години прераснаха в сегашната война).

"Тогава отлетях на един полигон и се захванах с това сам. Сам почистих старото оръжие, сам измислих бронежилетките и намерих специалисти, които да ми помогнат с това", продължава той.

"От този момент, на 1 май 2014 г., се ражда група патриоти, която по-късно придобива името БТГ "Вагнер". Само благодарение на тяхната смелост стана възможно освобождаването на летището в Луганск и много други територии, а съдбата на ЛНР и ДНР се промени радикално." ЛНР и ДНР са самопровъзгласилите се и признати от Русия "Луганска народна република" и "Донецка народна република", в които се провеждат референдуми за фактическа анексия.

Нещо повече, Пригожин осъзнал, че половината от създателите на такива военни групировки са "мошеници", тъй като отправят наемници "голи и боси на реална смърт".

Кой е Пригожин?

Името на Евгений Пригожин е обвито в митове и легенди, свойствени за всеки човек, получил огромен финансов ресурс и власт в Путинската управленска вертикала. Биографията му допринася за разпространението на слуховете, тъй като идеално подхожда на позицията му – олигарх, не само издигнал се през 90-те, но и успял да доживее до наши дни.

Първата среща на Пригожин със закона го вкарва в затвора за 12 години с присъда за въоръжен грабеж, мошеничество, въвличане на непълнолетен в престъпна дейност. През 1988 година е помилван и излиза на свобода през 1990, в окото на перестройката. Първият му бизнес е продажба на хот-дог и той го развива до верига ресторанти от най-висок клас. В тях са вечеряли Жак Ширак и Джордж Буш-младши, естествено по покана на Путин. Скоро след това Пригожин строи фабриката за хранителни продукти „Конконрд“, щедро кредитирана от държавата, а Путин лично присъства на откриването й. Продукцията й се изкупува от министерството на образованието и военното ведомство, донасяйки на готвача около 150 милиарда рубли (над 4 милиарда долара по курса отпреди 10 г). Протести на родители, недоволни от качеството на храната, както и смяната на военния министър Сердюков, лишават Пригожин от сладките обществени поръчки.

През 2013 година на повърхността изплува информация, че Пригожин е собственик на истинска „фабрика за тролове“, намираща се в петербургския квартал Олгино и носеща сивото име „Агенция за интернет изследвания“. По-късно тя се мести на улица „Савушкина“ в периферията на Петербург. Медийната активност на Пригожин е разностранна и широкомащабна. От фабрика за тролове, до проруски издания в Украйна и други съседки на Русия.

Частните военни компании са забранени на територията на Руската Федерация, но според множество руски медии те не само съществуват, а Пригожин е пряко свързан с най-голямата от тях – ЧВК „Вагнер“. Коментатори твърдят, че е създадена по поръчка лично на Путин. Нейни бойци са участвали в бойните действия в Донбас, в сирийската кампания и по-точно в освобождаването на град Палмира от ИДИЛ. През 2018-та година трима журналисти загиват в ЦАР (Централноафриканска република), докато разследват дейността на „Вагнер“ там.

От 2016 година Западът постоянно налага санкции на путинския готвач и компаниите му. Руски коментатори до този момент отбелязваха насмешливото отношение към действията на САЩ и ЕС от страна на Пригожин и цялото обкръжение на Путин. Върхушката се шегувала, че който не е под санкции е шпионин.

Какво се промени?

"Вагнер" претърпя трансформация на публичния си образ в хода на войната в Украйна. Властите дълги години не потвърждаваха съществуването на "Вагнер" или поне участието на нейни бойци в различни конфликти по света. В първите месеци на войната обаче "Вагнер" излезе на преден план в някои части на фронта, наборът на бойци започна да се рекламира открито в руските медии, дори по улиците.

Още от създаването на "Вагнер" наблюдатели свързват компанията пряко с Кремъл или службите, а в последните месеци се споменава и версията, че мрежите ѝ за набиране са преминали под контрола на Министерството на отбраната.

Компании като "Вагнер" бяха основен способ за запълване на редиците на армията през пролетта и лятото, докато още не бе обявена частична мобилизация (наборът обаче продължаваше в затворите и в последните дни, преди Путин да обяви тази стъпка).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа