Готви ли се Кремъл да избие обявените за евакуирани бойци от "Азовстал"?

43399
Готви ли се Кремъл да избие обявените за евакуирани бойци от "Азовстал"?
Снимка: Facebook

Русия ще разпитва евакуираните украински бойци от "Азовстал" с намерение да установи дали те са участвали в "престъпления срещу цивилни", предаде украинското издание Kyiv Independent. Новината е факт на фона на поредното твърдение на говорителя на Путин Дмитрий Песков за "кръвожадно направена инсценировка в Буча" - при всички явни данни и доказателства как руската армия е вършила военни престъпления там. ОЩЕ: Клането в Буча, клането в Украйна: Светът води битка за истината с Русия

Изтеглянето на 264 украински военни от "Азовстал" (според руски данни са 265) предизвика бурни реакции в Русия. Те се намират в контролирани от руската армия територии. Според доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, Кремъл може да откаже да размени защитниците на Мариупол за руски военнопленици. Всъщност, според доклада председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Вячеслав Володин е казал, че трябва да бъдат обвинени във военни престъпления и да не се разменят за руски военнопленици. Има и обсъждания в руския парламент спешно да се приемат законови текстове, според които "обвинени в нацизъм" не могат да се третират като военнопленници. А в руски Telegram канали има дори призиви украинските бойци директно да бъдат застреляни.

Според РИА Новости, на 26 май се очаква Руският върховен съд да обяви дали Русия официално ще счита полка "Азов" за терористична организация.

ОЩЕ: Бойците от "Азовстал" ще бъдат разменени за пленени руснаци

Развитието на войната в Украйна

Украйна заяви, че мирните преговори за прекратяване на сраженията с Русия в Украйна са преустановени, обвинявайки Москва, че не успява да намери области за компромис.

"Процесът на преговори е спрян", се казва в изявление на украинското президентство, цитирано от Михайло Подоляк, помощник на президента Володимир Зеленски.

Заместник-външният министър на Русия Андрей Руденко също каза, че де факто няма разговори - обаче защото Киев ги спрял.

Международният наказателен съд (МНС) изпраща в Украйна екип от 42-ма следователи, съдебни експерти и помощен персонал за разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава неговият прокурор. "Това представлява най-голямото единично изпращане на място от моята служба от нейното създаване досега", се казва в изявлението на прокурора на МНС Карим Хан.

226 руски атаки срещу украински болници е имало от началото на войната в Украйна, съобщава СЗО. При тях са убити поне 75 души и са ранени поне 59. В светлината на тази новина, зам.-председателят на руския парламент (долната камара – Думата) Пьотр Толстой обяви, че парламентът ще обмисли темата дали Русия да се оттегли от СЗО и Световната търговска организация (СТО). Толстой беше човекът, обявил как Русия ще изкупи цяла България, а после обясняваше, че се шегувал.

Междувременно германският министър на транспорта Фолкер Висинг обяви, че Deutsche Bahn обмисля да превозва украинско зърно до пристанища в Северно и Адриатическо море.

Според украински източници, в Мелитопол са убити висши руски офицери, командващи частите на руската армия там. Това е станало при партизански атаки. От руска страна няма никакъв коментар на информацията.

Същевременно на север, при Изюм и Харков украинската армия успява да установи контрол над все повече територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com