Грузинският премиер с противоречиво твърдение за причините за войната в Украйна

3650
Грузинският премиер с противоречиво твърдение за причините за войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили заяви, че решението на Русия да започне пълномащабна инвазия в Украйна е "отчасти" мотивирано от стремежа на Киев към НАТО.

"Не искам да спекулирам, не искам да цитирам изявленията на руското правителство. Но една от причините беше желанието на Украйна да стане член на НАТО. Затова виждаме последствията", заяви Гарибашвили, цитиран от Kyiv Independent, по време на форума GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, където участва и Кирил Петков.

След сериозен протест: Дъщерята на Лавров натирена от Грузия (ВИДЕО)

Екатерина Винокурова, дъщерята на руския външен министър Сергей Лавров, преживя сериозно унижение в Грузия. Екатерина трябваше да посет...

Ето и доклада на GLOBSEC за 2023: Българите с най-позитивно възприятие за Путин, над 50% смятат, че САЩ ни тласкат към война

Руските официални лица отдавна се противопоставят на присъединяването на Украйна към военния алианс, твърдейки, че това ще "отслаби" Москва. В резултат на това перспективата за разширяване на НАТО е цитирана като опит за оправдаване на руското нахлуване в Украйна - въпреки факта, че Русия няма контрол върху политическите решения на друга суверенна държава.

Грузия отдавна се стреми към членство в НАТО, като същевременно около 20% от територията ѝ е окупирана от Русия.

Руската инвазия в Украйна също доведе до разширяване на НАТО, като в началото на април към военния съюз официално се присъедини някога неутралната Финландия. Кандидатурата на Швеция за членство също е в ход.

ЕСПЧ реши: Русия да плати на Грузия десетки милиони евро заради войната от 2008 г.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) нареди Русия да плати на Грузия над 129 милиона евро компенсация заради нарушаване на граж...

Няколко грузински официални лица предизвикаха безпокойство през последните седмици във връзка с коментарите си относно Русия. Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили заяви в интервю на 29 май, че перспективата за възстановяване на дипломатическите отношения с Русия не е "политика на отстъпки", а по-скоро "стратегическа политика на търпение".

"Опитваме се да избегнем провокациите и различните заплахи, включително тези, идващи от Русия. Ние не даваме нищо на никого, не се пазарим за нищо. Нашата основна цел е обединението на страната и европейската интеграция. За постигането на тези цели от съществено значение са мирът и икономическият напредък", добави Папуашвили.

В интервю на Катарския икономически форум на 24 май премиерът Гарибашвили се обяви против всякакви мерки, насочени към ограничаване или пълно прекъсване на търговията между Грузия и Русия, като заяви, че това няма да се отрази значително на руската икономика.

Данните на Националната статистическа служба на Грузия показват, че търговският оборот между Грузия и Русия е достигнал 2,5 млрд. долара през 2022 г., което превръща Москва в един от основните търговски партньори на Тбилиси - заедно с Китай и Азербайджан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com